Svar på fråga 2019/20:1585 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Fortsatt stängda gränser
Kjell-Arne Ottosson har frågat mig på vilket sätt man planerar att växla upp arbetet för att Sverige ska ses som ett land som våra grannar kan öppna sina gränser mot.
Det nordiska samarbetet har ställts inför utmaningar under coronakrisen. Restriktioner gällande inresor och karantän i våra grannländer har påverkat gränshandeln, besöksnäringen, näringslivet, infrastrukturen och det vardagliga utbytet över gränserna, inte minst i våra gränsregioner. För mig som utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor är detta mycket angelägna frågor.
Den svenska regeringen arbetar intensivt med gränsfrågorna och resandet i världen och Norden. Jag har diskuterat gränsfrågorna med mina nordiska ministerkollegor vid två extrainsatta möten samt i många bilaterala samtal med mina nordiska kollegor under våren. Vi hade gärna sett att våra nordiska grannländer beslutat om mer långtgående öppningar av gränserna mot Sverige, även om vissa steg i rätt riktning nu tagits. Vi kommer oförtrutet att fortsätta dialogen med våra grannländer och inte minst mellan våra expertmyndigheter, i och med att diskussionen nu inriktas mer mot epidemiologiska frågor och kriterier.
Samtidigt fortsätter regeringens intensiva arbete för att begränsa smittspridningen i Sverige och att värna människors liv, hälsa och jobb. Vår strategi är att testa alla med symtom, och smittspåra i syftet att bryta potentiell smittspridning. Vi tillskjuter därför 5,9 miljarder i arbetet med detta.
Regeringen avsätter även totalt 82 miljoner kronor för att ytterligare stärka smittskyddstillsynen på serveringsställen. Att kommunerna får större befogenhet att utföra kontroller bidrar till att göra tillsynsprocessen enklare, tydligare och mer effektiv. På så sätt minskas riskerna för smittspridning.
Därtill aviserade regeringen nyligen att besöksförbudet på äldreboenden förlängs till 31 augusti och att Socialstyrelsen får i uppdrag att stödja samordningen av regionernas hälso- och sjukvårdsresurser i sommar, för att smittspridningen inte ska öka. Inför sommaren har även riktlinjer med åtgärder mot smittspridning tagits fram för hotell, restauranger och campingplatser. Regeringen har också gett länsstyrelserna i uppdrag att se till att rekommendationerna som gäller efterlevs.
Den svenska regeringen kommer fortsätta att löpande vidta åtgärder för att begränsa smittspridningen i Sverige. Parallellt fortsätter dialogen med våra nordiska grannländer för att hitta lösningar som möjliggör ansvarsfullt resande till och från Sverige.
Stockholm den 24 juni 2020
Anna Hallberg