Fortsatta gränskontroller

Skriftlig fråga 2016/17:1901 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-07
Överlämnad
2017-09-08
Anmäld
2017-09-12
Svarsdatum
2017-09-20
Sista svarsdatum
2017-09-20
Besvarad
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt Nyhetsbyrån Direkt sa EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vid en presskonferens att EU-kommissionen inte kommer att acceptera en förlängning av Sveriges gränskontroller. Det innebär kortfattat att de måste upphöra redan i november månad.

Under de senaste åren har Sverige till följd av såväl ökat säkerhetshot som stora migrationsströmmar haft stora problem, men gränskontrollerna har förbättrat situationen något. Av den anledningen är den här nyheten mycket oroväckande.

Det finns dessutom uppgifter som pekar på att stora mängder migranter som fått avslag på sina asylansökningar i Finland nu tar sig över den svenska gränsen. Dessa passerar ingen gränskontroll till Sverige över huvud taget utan möts tvärtom av bussar som är ditskickade på uppdrag av Migrationsverket. Att Sverige, när vi nu har chansen, inte har gränskontroller vid samtliga passager som används bör ses som mycket oroväckande.

Därför vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för att upprätta gränskontroller vid den finska gränsen, och avser ministern att arbeta för att säkerställa att Sverige kan fortsätta med gränskontroller även efter november?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1901 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:1901 av Markus Wiechel (SD) Fortsatta gränskontroller

Markus Wiechel har frågat mig om regeringen avser att vidta åtgärder för att upprätta gränskontroller vid den finska gränsen, och om jag avser att arbeta för att säkerställa att Sverige kan fortsätta med gränskontroller även efter november.

Sveriges nuvarande beslut om tillfälligt återinförd gränskontroll vid inre gräns grundar sig på en rekommendation från Europeiska unionens råd. I rådets beslut rekommenderades Sverige att tillfälligt återinföra inre gränskontroll i hamnar i polisregionerna Syd och Väst samt vid Öresundsbron, med anledning av brister i kontrollen av EU:s yttre gränser. Sverige bedriver därmed tillfälliga inre gränskontroller i enlighet med rådets beslut, som inte omfattar gränskontroll vid den finska gränsen.

Enligt asylrätten är Sverige skyldig att ta emot en ansökan om asyl från någon som befinner sig inom landets gränser. Om det visar sig att personen dessförinnan sökt asyl i en stat som omfattas av Dublinförordningen, görs en prövning i enlighet med den förordningen, som reglerar vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan. Huvudregeln är att den sökande ska söka asyl i den första inresemedlemsstaten.

Europeiska kommissionen har konstaterat att den nuvarande förlängningen av tillfälligt återinförd gränskontroll vid inre gräns utgör den tredje och slutliga förlängningsperioden på den rättsliga grund som gränskontrollen nu är återinförd på i Sverige. Den aktuella EU-lagstiftningen ger emellertid andra möjligheter att återinföra gränskontroll vid inre gräns, om det föreligger ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten. Ett sådant beslut förutsätter inte en rekommendation från Europeiska unionens råd. I ett sådant fall avgör också landet på egen hand på vilka platser gränskontrollerna vid inre gräns tillfälligt ska återinföras.

Regeringen avser att under hösten ha en nära dialog med kommissionen och de övriga länder som har tillfällig gränskontroll vid inre gräns.

Stockholm den 20 september 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.