Framförhållning i narkotikaklassningen

Skriftlig fråga 2007/08:1032 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-04
Anmäld
2008-04-04
Besvarad
2008-04-09
Svar anmält
2008-04-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 april

Fråga

2007/08:1032 Framförhållning i narkotikaklassningen

av Mikael Oscarsson (kd)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Med jämna mellanrum blir vi uppmärksammade på nya droger som har börjat säljas och användas i vårt land. Inte minst Uppsala har varit hårt drabbat, där bruket av droger som ännu inte klassats som illegala till och med lett till dödsfall vid upprepade tillfällen.

Tidigare var det GHB, GBL och butanidol som problematiken gällde. Nu rapporteras om att polisens gatulangningsenhet i Uppsala gjort flera beslag av drogen spice, ett cannabisliknande preparat. Spice har inte lett till något dödsfall, men kan utgöra inkörsporten till tyngre och mer riskfyllt missbruk. Sveriges Radio Uppland som har granskat försäljningen via Internet skriver: På den svenska webbutiken som säljer Spice marknadsförs drogen som ett lagligt substitut till hasch. Det handlar om en växtdrog och är en blandning av olika örter. Den här nätbutiken säljer också kratom, ett preparat som liknas vid opium. I flera länder är drogerna förbjudna men inte i Sverige. Trots att det är uppenbart att dessa preparat utgör droger är de lagliga så länge de inte narkotikaklassats av Läkemedelsverket och regeringen.

När vi nu lever i ett globaliserat samhälle borde processen inte behöva lida av samma eftersläpning längre. Redan har en viss tempohöjning kunnat skönjas, men det är nu angeläget att Läkemedelsverkets uppdrag blir proaktivt, så att det med god framförhållning utifrån den internationella situationen kan ge rekommendationer till regeringen angående narkotikaklassning för nya droger. Idealet vore att detta skedde redan innan de började säljas i vårt land.

Vad ämnar statsrådet vidta för åtgärder för att klassningen av hälsovådliga preparat som narkotika och hälsofarliga varor inte ska ske med eftersläpning utan i stället ska kunna ske med god framförhållning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1032 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 9 april

Svar på fråga

2007/08:1032 Framförhållning i narkotikaklassningen

Statsrådet Maria Larsson

Mikael Oscarsson har frågat mig vad jag ämnar vidta för åtgärder för att klassningen av hälsovådliga preparat som narkotika och hälsofarliga varor inte ska ske med eftersläpning utan i stället ska kunna ske med god framförhållning.

Låt mig börja med att förklara att jag delar Mikael Oscarssons oro över droghandelns utveckling. Jag vill dock framhålla att Sverige har ett internationellt sett mycket väl fungerande system som möjliggör att preparat relativt snabbt kan klassificeras som narkotika eller som hälsofarlig vara. 

Läkemedelsverket är den myndighet som ansvarar för att till regeringen komma in med förslag och underlag inför ett eventuellt förbud som rör läkemedel. Statens folkhälsoinstitut är den myndighet som har ansvar för att följa utvecklingen och ta fram motsvarande underlag för de ämnen som enbart finns på den illegala marknaden.

Som ett komplement till vårt nationella system finns inom EU ett system där medlemsländerna rapporterar förekomsten av nya ämnen som inte tidigare är narkotikaklassade. På så sätt kan vi utnyttja EU:s samlade kompetens för att få till stånd en grundlig analys av nya ämnen som dyker upp på missbruksmarknaden. I bästa fall också innan de har dykt upp på den svenska marknaden.

För att se om det går att ytterligare förbättra systemet tillsatte regeringen i mars förra året en utredning med uppdrag att göra en översyn och analys av nuvarande regelsystem beträffande kontroll av narkotika, dopningsmedel, prekursorer samt lösningsmedel, tändargaser och andra hälsofarliga varor som används i berusningssyfte och hur de förhåller sig till varandra. Utredningen har också fått i uppdrag att se över möjligheterna att införa ett förfarande som förhindrar befattning med ett ämne som kan antas bli klassificerat som narkotika eller hälsofarlig vara.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.