Framtiden för Järnvägsmuseet i Ängelholm

Skriftlig fråga 2010/11:672 av Engle, Kerstin (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-09-05
Anmäld
2011-09-08
Besvarad
2011-09-14
Svar anmält
2011-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 september

Fråga

2010/11:672 Framtiden för Järnvägsmuseet i Ängelholm

av Kerstin Engle (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

I Ängelholm finns sedan många år ett Järnvägsmuseum. Museet visar järnvägens framväxt i Sverige och därmed en viktig del av vårt kulturarv. Ansvaret för museet har tidigare åvilat Banverket. I samband med att Trafikverket bildades i våras gavs inget särskilt uppdrag angående järnvägsmuseerna i Ängelholm och Gävle.

För tydlighetens skull måste tilläggas att dessa båda verksamheter visar helt olika delar av järnvägens historia. I Gävle visas infrastruktur med lok och vagnar. Ängelholm är ett modernt upplevelsemuseum som visar den svenska järnvägens framväxt i Sverige och dess betydelse för den ekonomiska utvecklingen under 1900-talet. Museet besöks årligen av 45 000 personer.

Enligt uppgift hotas verksamheten i Ängelholm eftersom det saknas lösningar för de samlingar som ägs av Trafikverket. Detta har påpekats redan i våras av Riksförbundet för Sveriges museer. Det finns en stor risk att verksamheterna hotas både av besparingar och av att museerna hamnar mellan stolarna i regeringskansliet.

Min fråga till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd är därför:

Vilka initiativ ämnar statsrådet ta för att trygga verksamheterna vid Järnvägsmuseet i Ängelholm?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:672 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 14 september

Svar på fråga

2010/11:672 Framtiden för Järnvägsmuseet i Ängelholm

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Kerstin Engle har frågat mig vilka initiativ jag ämnar ta för att trygga verksamheterna vid Järnvägsmuseet i Ängelholm.

Våra myndigheter har främst i uppdrag att driva sin kärnverksamhet. I detta fall är museiverksamhet ej att klassa som detta. Dock ska samtliga myndigheter naturligtvis värna om kulturarvet.

Då regeringen bildande Trafikverket den 1 april 2010 var detta en historisk händelse i sig. Vid beslutet om nationell plan för utvecklingen av transportsystemet 2010–2021, fastslog regeringen att med bildandet av Trafikverket skapades förutsättningar för att ta till vara synergier genom sammanförandet av Vägverket och Banverket. Detta gäller all verksamhet.

Trafikverket arbetar i dag med ett mycket ambitiöst program för att ta till vara dessa synergier. För att lyckas krävs det konsolidering i form av sammanslagningar samt utveckling och nya arbetssätt inom verksamheten.

Myndigheten bedriver i dag museiverksamhet på fyra orter Borlänge, Kjula, Gävle samt Ängelholm. Jag ser det som naturligt att Trafikverket nu ser över denna verksamhet på ett ansvarsfullt sätt och finner en transportslagsövergripande långsiktig och effektiv lösning.

Jag har förstått att Trafikverket aktivt söker parter för övertagande av verksamheten i Ängelholm och hyser stora förhoppningar att en lösning ska vara möjlig.

Jag kommer att följa detta arbete löpande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.