Framtiden för kultur i arbetslivet

Skriftlig fråga 2009/10:908 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-17
Anmäld
2010-06-17
Svar anmält
2010-06-23
Besvarad
2010-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga

2009/10:908 Framtiden för kultur i arbetslivet

av Birgitta Eriksson (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Kultur-i-arbetslivet-pengarna är till för att öka tillgängligheten och främja allas deltagande i kulturlivet. Kulturrådet har delat ut mellan två och sex miljoner per år till Kultur i arbetslivet. Ett villkor är att minst hälften av pengarna finansieras på annat sätt.

Vägkrogsbiblioteken, initierat av bland andra Transportarbetarförbundet och Hotell- och restaurangfacket, är ett kreativt, intressant och oerhört spännande projekt som verkligen fört ut biblioteksverksamhet i en helt ny miljö. Sedan 2004 har det startats elva vägkrogsbibliotek runt om i Sverige. Där kan yrkeschaufförer och restauranganställda låna gratis böcker och ljudböcker.

Ett annat projekt är ”Läs för mig, pappa!” där män uppmuntras läsa mer för sina barn. Det finns även 1 300 arbetsplatsbibliotek på industrier runt om i landet.

Vägkrogsbiblioteken fick sitt bidrag från Kulturrådet för 2010. Sammanlagt fördelas 1,7 miljoner kronor till kultur på arbetsplatsen, meddelar Kulturrådet i december 2009. Det är fyra projekt som får bidrag. Mest pengar, en hel miljon, läggs i projektet Böcker till alla arbetsplatser. Där ingick bland annat vägkrogsbiblioteken. Även ”Läs för mig pappa!” fick bidrag.

Vilka initiativ avser kulturministern att ta för 2011 och framåt i fråga om att säkra kultur i arbetslivet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:908 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 23 juni

Svar på fråga

2009/10:908 Framtiden för kultur i arbetslivet

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Birgitta Eriksson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkra kultur i arbetslivet.

Människors tillgång till böcker och läsupplevelser är en viktig fråga för regeringen. Det är regeringens uttalade ambition att minska detaljstyrningen av den statliga bidragsgivningen inom kulturområdet. Därför har öronmärkningen av medel specifikt till kultur i arbetslivet tagits bort. I stället finns det möjlighet att arbeta in detta perspektiv i Kulturrådets övriga bidragsgivning vilket sannolikt även gör en större variation i bidragsnivån möjlig.

Regeringen har förstärkt det breda stödet till läsfrämjande insatser med 3 miljoner kronor sedan 2009. Det innebär att det från och med 2010 avsätts 13 miljoner kronor till läsfrämjande insatser att fördela till bibliotek, organisationer med flera, vilket i det närmaste är en fördubbling av bidraget sedan 2006.

Staten har ett stort ansvar för kulturpolitiken, men det delas också med parter på regional och lokal nivå. De nationella kulturpolitiska målen ska inte bara vara verkningsfulla på den statliga kulturpolitiken utan på hela landets kulturella blodomlopp. I de kulturplaner som kommer att ligga till grund för hur statligt stöd ska fördelas till regional kulturverksamhet kommer de kulturpolitiska målen – och därmed även frågan om invånarnas tillgänglighet till kultur – att vara centrala. Ansvaret för att tillgängliggöra kultur på arbetsplatser delas rimligtvis av fler parter och bör inte enbart betraktas som en statlig angelägenhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.