Framtiden för svensk kärnkraft

Skriftlig fråga 2018/19:751 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-12
Överlämnad
2019-06-12
Anmäld
2019-06-13
Svarsdatum
2019-06-19
Sista svarsdatum
2019-06-19
Besvarad
2019-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under förra året presenterade FN:s klimatpanel (IPCC) en uppmärksammad rapport där kärnkraften pekas ut som en avgörande energikälla för att världen ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under två grader och helst under en och en halv grader. IPCC menar att det behövs både förnybar energi och kärnkraft samt att beroendet av fossil energi behöver minska betydligt framöver. För Europas del handlar det främst om att minska kolkraften och beroendet av rysk gas.

Europas länder behöver ta till sig IPCC:s slutsatser och inom EU se till att kärnkraften finns kvar som en koldioxidfri energikälla.

IPCC:s rapport visar även att Sverige behöver en förnyad diskussion om framtiden för kärnkraften. I dag står kärnkraften för 40 procent av vår elproduktion. Tack vare kärnkraften och vattenkraften är Sveriges elsystem närmast utsläppsfritt. Kärnkraften är därmed avgörande för att vår elförsörjning ska fortsätta vara fossilfri.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder för att säkra fortlevnaden för svensk kärnkraft?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:751 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)




Svar på fråga 2018/19:751 av Tomas Tobé (M)
Framtiden för svensk kärnkraft

Tomas Tobé har frågat mig om jag ämnar vidta några åtgärder för att säkra fortlevnaden för svensk kärnkraft.

Tomas Tobé hänvisar till IPCC som gjort globala modellberäkningar med ett stort antal scenarier där ett flertal tekniker används för att fasa ut fossila bränslen. IPCC har dock inte tagit ställning till vilken mix av tekniker som är den bästa, varken för den globala energimixen eller för något enskilt land. Däremot har IPCC genom modellberäkningarna visat att en global omställning till netto-nollutsläpp är möjlig. Exakt vilka tekniker som varje specifikt land ska använda för att nå målet måste vara en fråga för respektive lands beslutande församling.

Vad gäller regeringens politik för den svenska elproduktionen så redovisas den i propositionen Energipolitikens inriktning (prop. 2017/18:228) som presenterades i april 2018 och bygger på den breda energipolitiska överenskommelse som slöts 2016 mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Stockholm den 18 juni 2019

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.