Fria och oberoende medier i Hongkong

Skriftlig fråga 2021/22:761 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Snart äger de olympiska spelen i Kina rum. Samtidigt som det sker kvävs tryck- och yttrandefriheten sakta men säkert i Hongkong. Det är resultatet av den nationella säkerhetslagen som infördes via dekret från kommunistpartiet år 2020.

Tidningarna Apple Daily och Stand News tvingades stänga under 2021 efter omfattande tillslag. Nyligen avslutade den oberoende nyhetssidan Citizen News all sin aktivitet på grund av oro för sina anställdas säkerhet.

Det är uppenbart att myndigheterna i Kina och Hongkong har skapat vad många beskriver som ett klimat präglat av rädsla för journalister och medier som rapporterar oberoende om stadens nyheter.

Poliser från avdelningen för nationell säkerhet gör räder mot pro-demokratiska medier där man arresterar journalister, utgivare och anställda. Det finns en välgrundad oro om att det slutligen i Hongkong endast kommer finnas kvar mindre tidningar som sprider propaganda från kinesiska kommunistpartiet och dess allierade.

Hongkong skulle kunna bli ett demokratiskt fönster som släpper in syre, men utvecklingen går åt fel håll. Hongkong skulle kunna bli ett föredöme för övriga Kina.

Sverige jobbar sedan några år tillbaka med den mycket uppskattade demokratisatsningen. Otroligt välbehövligt, speciellt efter pandemin och tillbakagången för demokrati- och mänskliga rättigheter på många håll i världen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka initiativ tänker ministern ta för att stötta fria och oberoende medier i Hongkong?

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2022-01-14 Överlämnad: 2022-01-14 Anmäld: 2022-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.