Fusk och slarv inom välfärdssystemet

Skriftlig fråga 2020/21:1592 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-02
Överlämnad
2021-02-03
Anmäld
2021-02-04
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Välfärdssystemen i Sverige saknar adekvat skydd; lönebidrag, assistansersättning, sjukersättning och tillfällig föräldrapenning är några exempel på områden där det förekommer ett omfattande fusk och slarv. Orsaken är bland annat brister på samordning och kontroller mellan myndigheter. Detta leder till att stora mängder skattepengar nu kommer i orätta händer. Pengar till välfärdssystemet går förlorade, och rapporter visar att det kan röra sig om upp till 27 miljarder kronor per år.

Problematiken är väl känd men fortgår ändå i denna oacceptabelt stora omfattning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska fusket och slarvet inom landets välfärdssystem?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1592 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:1592 av Saila Quicklund (M)
Fusk och slarv inom välfärdssystemet

Saila Quicklund har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att minska fusket och slarvet inom landets välfärdssystem.

Regeringen har redan vidtagit en rad kraftfulla åtgärder. Bland annat har folkbokföringsbrottet återinförts och en utredning tillsatts för att minska fel i folkbokföringen. Därutöver har regeringen genomfört skärpningar i såväl bidragsbrottslagen som i lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Regeringen har också förtydligat i Försäkringskassans instruktion att myndigheten ska delta i det myndighetsgemensamma arbetet mot den grova och organiserade brottsligheten.

De senaste åren har ett stort antal utredningar presenterat förslag inom området och arbetet med att ta om hand utredningsförslagen har hög prioritet inom Regeringskansliet. Ett antal förslag om lagändringar inom kontroll- och återkravsområdet bereds inom Regeringskansliet. Inspektionen för vård och omsorg har under hösten 2020 lämnat två rapporter till regeringen som innehåller flera förslag som syftar till att effektivisera arbetet mot oseriösa företag och förbättra myndighetens samverkan med andra myndigheter. Förslagen bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2021 föreslagit ett riksdagsbundet mål för att minska de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen och totalt 189 miljoner kronor tillförs berörda myndigheter för att intensifiera arbetet att motverka felaktiga utbetalningar. Satsningen återspeglas även i flera utbetalande myndigheters regleringsbrev och innefattar bland annat ett nytt mål för dessa myndigheter samt återrapporteringskrav som rör bland annat misstänkta bidragsbrott och återkrav.

Regeringen har även beslutat om flera uppdrag som syftar till att motverka bland annat arbetslivkriminalitet och motverka felaktig folkbokföring.

Mot bakgrund av ovanstående har jag och regeringen all anledning att återkomma i frågan framöver.

Stockholm den 10 februari 2021

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.