Fusk vid ombildningar

Skriftlig fråga 2021/22:1442 av Alexander Ojanne (S)

Alexander Ojanne (S)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Tidningen Hem & Hyra avslöjade i går att det förekommit omfattande fusk vid en ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i Rågsved i södra Stockholm. Vd:n i ett ombildningskonsultbolag lät sina vänner skriva sig på adressen som var aktuell för ombildning och lyckades därigenom driva fram en ombildning mot de egentliga hyresgästernas vilja.

Oavsett vilka brott bolaget, dess ledning samt de som folkbokförde sig felaktigt kan ha begått så kvarstår faktum: Lägenheterna är för evigt förlorade på hyresmarknaden i Stockholm, en stad som lider av monumental brist på hyresrätter sedan innan, bland annat eftersom högern ombildat cirka 30 000 hyresrätter under 2000-talet.

Det som hänt i Rågsved är inte unikt; ombildningsfusk är förekommande och kommer i olika former. I Enskede, i Skärholmen och på Södermalm har de senaste åren hyresvärdar rundat, eller försökt runda, lagstiftningen genom att låta bilda ekonomiska föreningar som tagit över fastigheterna för att sedan registrera om dem som bostadsrättsförening hos Bolagsverket.

Samma faktum kvarstår: Ombildade lägenheter kommer inte tillbaka till hyresmarknaden och några personer har tjänat väldigt mycket pengar på fusket. När allmännyttan i Stockholm nyligen ombildat bestånd till bostadsrätter har dessa inte sällan sålts direkt på marknaden till betydligt högre pris än vad hyresgästen fick betala vid ombildningen.

Chansen till snabba klipp för konsulter och vissa hyresgäster driver fram ombildningsfusket. Det behöver tas krafttag mot detta otyg, och felaktigt ombildade hyresrätter bör bli hyresrätter igen. Brott ska inte löna sig.

Oppositionsrådet i Stockholm Karin Wanngård menar att det finns uppenbara hål i lagstiftningen som bör täppas till. Regelverket måste vara vattentätt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta efter de uppgifter som framkommit i Hem & Hyra?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-04-07 Överlämnad: 2022-04-07 Anmäld: 2022-04-08 Svarsdatum: 2022-04-20 Sista svarsdatum: 2022-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga