Gårdsförsäljning av lokalproducerat

Skriftlig fråga 2015/16:1452 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-07-13
Överlämnad
2016-07-13
Besvarad
2016-07-27
Sista svarsdatum
2016-07-27
Svarsdatum
2016-07-27
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I Sverige finns ett stort intresse för närproducerat livsmedel och de småskaliga svenska producenterna blir allt fler. En del av utvecklingen med att förädla och utveckla Sverige är gårdsförsäljning. Under de senaste årtiondena har en uppsjö av små producenter av vin, cider och öl vuxit fram runt om i Sverige. Dessa små vingårdar och mikrobryggerier har blivit populära besöksmål och stärkt Sverige som turistland.

Nu väljer flera att kringgå lagar och regler, då regelverket inte utvecklats i den takt som näringen har. För att inte bryta mot regelverket exporterar till exempel en vingård i Skåne vinet först till Danmark och därefter skickas lådorna tillbaka till kunder som beställt och vill hämta flaskorna på vingården i Sverige. Vingårdar i Europa får lov att skicka en låda vin till Sverige men vingården i Sverige får inte lov att sälja. Det är varken rimligt eller miljö-, folkhälso- och jobbmässigt ansvarsfullt att utvecklingen springer ifrån regeringen. 

Att kunna provsmaka och utan mellanhänder köpa lokalproducerat skulle vara positivt för den lokala turismen, landsbygdens sysselsättning och tillväxten i hela Sverige. I andra länder, till exempel Finland, är det möjligt att kombinera en ansvarsfull alkoholpolitik med småföretagande och gårdsförsäljning av alkohol på landsbygden. Genom att tillåta en reglerad gårdsförsäljning skulle bättre förutsättningar för såväl de enskilda producenterna som för besöksnäringen skapas. Vi behöver ett regelverk som förenklar för svenska producenter. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd Gabriel Wikström (S):

​När avser statsrådet att ansvarsfullt ta fram förslag för att kombinera svenska producenters och svenska konsumenters intressen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1452 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/04823/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1452 av Cecilia Widegren (M) Gårdsförsäljning av lokalproducerat

Cecilia Widegren har frågat mig när jag avser att ansvarsfullt ta fram förslag för att kombinera svenska producenters och svenska konsumenters intressen.

Cecilia Widegrens fråga avser gårdsförsäljning av alkohol. Den statliga utredningen om vissa alkoholfrågor (SOU 2010:98) slog fast att det inte skulle vara möjligt att begränsa gårdsförsäljningen så att enbart svenska vinproducenter skulle kunna sälja mindre kvantiteter av sitt egen-producerade vin till besökare på gården. Gårdsförsäljningen skulle behöva göras tillgänglig för producenter i hela EU för att inte strida mot EU:s regler om diskriminering. Därmed skulle europeiska alkohol-producenter kunna öppna butiker i Sverige utan att produktionen sker på den svenska landsbygden.

Utifrån ett EU-rättsligt perspektiv måste den svenska alkoholpolitiken framstå som systematisk, sammanhängande och konsekvent. Om Sverige skulle införa en lag om gårdsförsäljning som tillåter en ny försäljnings-kanal av alkohol till konsumenter parallellt med den ensamrätt som Systembolaget innehar finns risk för att rättfärdigandegrunden för detaljhandelsmonopolet skulle bli ifrågasatt. För att inte riskera monopolet, som är grundbulten i den svenska alkoholpolitiken, så har regeringen beslutat att inte tillåta gårdsförsäljning.

Stockholm den 27 juli 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.