Gaza

Skriftlig fråga 2009/10:848 av Björlund, Torbjörn (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-27
Anmäld
2010-05-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-06-10
Svar anmält
2010-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga

2009/10:848 Gaza

av Torbjörn Björlund (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen i Gaza har under väldigt lång tid varit oerhört svår för den palestinska befolkningen. Sedan kriget förra vintern har situationen hela tiden förvärrats. Israels belägring hårdnar och de vägrar släppa igenom förnödenheter och material till återuppbyggnad av infrastruktur och bostäder som skulle underlätta det vardagliga livet för Gazapalestinierna.

Detta är naturligtvis inte en acceptabel situation varken ur humanitär synvinkel eller ur ett rättviseperspektiv. Palestinierna ges aldrig möjlighet att bygga upp ett fungerande eget samhälle och ges därmed inte möjligheten till att bygga ett fritt Palestina som de enligt världssamfundet har rätt till.

Min fråga till utrikesministern:

Vad avser ministern att göra för att Sverige ska spela en mer aktiv roll i skapandet av en dräglig situation i Gaza som också gynnar bildandet av en fri palestinsk stat?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:848 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 10 juni

Svar på frågorna

2009/10:847 Gaza

2009/10:848 Gaza

Utrikesminister Carl Bildt

Torbjörn Björlund har frågat mig hur jag avser att agera i EU för att EU ska spela en mer aktiv roll i syfte att sätta press på Israel att medverka i ett avslutande av belägringen av Gaza, och vad jag avser att göra för att Sverige ska spela en mer aktiv roll i skapandet av en dräglig situation i Gaza som också gynnar bildandet av en fri palestinsk stat.

Mot bakgrund av den allvarliga händelsen utanför Gazas kust, vill jag inledningsvis påminna om att Sverige och EU fördömt Israels våldsanvändande på internationellt vatten i samband med bordningen av den humanitära insatsen Ship to Gaza. Jag beklagar djupt de dödsfall som inträffat. Denna tragedi understryker behovet av en hållbar lösning för civilbefolkningen som under lång tid levt med svåra umbäranden.

Den humanitära situationen i Gaza är mycket oroande. I de rådsslutsatser om Mellanöstern som antogs i december 2009 under det svenska ordförandeskapet, konstaterades att den fortsatta avspärrningspolitiken är oacceptabel och politiskt kontraproduktiv. Europeiska unionen har länge varit tydlig med sitt krav att gränsövergångarna till Gaza bör öppnas omedelbart, varaktigt och ovillkorligen för humanitärt bistånd, handelsvaror och personer.

EU är också tydligt i sitt stöd till den palestinska myndigheten och dess statsbyggande arbete, vilket inte minst kom till uttryck i de nämnda rådsslutsatserna. I slutsatserna uppmanades också alla palestinier att främja försoning och förebygga en permanent uppdelning mellan Västbanken, inklusive östra Jerusalem, och Gaza.

Bland EU:s medlemsländer är Sverige en av de största biståndsgivarna till palestinierna, med över 800 miljoner kronor under 2009. Vårt bistånd går dit det bäst behövs: till att främja fredsprocessen och fredsbyggande, till palestinskt statsbyggande och till humanitära insatser. Sverige bidrar också till konkreta insatser i Gaza, bland annat genom att stödja återupp­byggnaden efter den senaste konflikten. Den israeliska avspärrningspolitiken försvårar dock genomförandet.

Genom biståndet bidrar Sverige till att bygga en palestinsk stat, så att förutsättningarna ska finnas på plats för en permanent lösning av den israelisk-palestinska konflikten. Med utgångspunkt i 1967-års gränser hoppas vi att parterna ska enas om en tvåstatslösning; med Israel och Palestina som lever sida vid sida i fred och säkerhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.