Till innehåll på sidan

Granskning av tv-kanaler licensierade i annat EU-land

Skriftlig fråga 2005/06:3 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-15
Anmäld
2005-09-16
Besvarad
2005-09-21
Svar anmält
2005-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 september

Fråga 2005/06:3 av Tuve Skånberg (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Granskning av tv-kanaler licensierade i annat EU-land

I Sverige är det förbjudet att sända alkoholreklam i tv- och radioprogram som sänds från Sverige. Kanaler som sänder från andra länder tillämpar EU-direktivet ”Television utan gränser”, och följer lagen där utsändningen sker.

Kanal 5 och TV 3 är exempel på kanaler som riktar sig till en svensk publik, men som sänder från England och därmed lyder under brittisk lag. Kanal 5 och TV 3 sänder båda alkoholreklam, men utvecklingen går också emot att i programinnehållet lyfta fram alkohol som något positivt.

Kanal 5 tog ytterligare ett steg när de i premiären av reseprogrammet ”Grattis världen” lät programledarna, på plats i Nya Zeeland, testa den där legala drogen The Big Grin. I programmet beskrevs drogen med förskönande ord som partypiller, men är i verkligheten att likna vid en form av amfetamin.

I ett öppet brev den 12 september riktar regeringens narkotikapolitiska samordnare skarp kritik emot Kanal 5:s vd och programchef. Han riktar också en uppmaning till myndigheter och företag som köper annonsplats i medier som sprider ”drogliberala budskap” att överväga vilka signaler det ger.

Detta är bra, men jag anser även att Sveriges regering har ett ansvar i frågan. Enligt gällande regler ska granskningen av tv-bolagens program ske i det land där de är licensierade. I takt med att televisionen blir alltmer ”utan gränser”, behöver det göras enklare att även program från andra kanaler än de svenska ska kunna anmälas och granskas gentemot gällande nationella lagar.

Vad ämnar statsrådet göra för att förenkla anmälan för granskning av kanaler som riktar sig till en svensk publik, men som har licensierats i annat land?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:3 besvarad av

den 21 september

Svar på fråga 2005/06:3 om granskning av tv-kanaler licensierade i annat EU-land

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Tuve Skånberg har frågat mig vad jag ämnar göra för att förenkla anmälan för granskning av kanaler som riktar sig till en svensk publik, men som har licensierats i annat land.

Frågan är ställd mot bakgrund av program som sänds i Kanal 5. Kanal 5 är en svenskspråkig kanal som riktar sig uteslutande till den svenska publiken. Kanalen är dock etablerad i Storbritannien och lyder därför under brittisk jurisdiktion. Det innebär att Kanal 5 enbart är skyldig att följa de innehållsregler som gäller i Storbritannien. Det är den brittiska myndigheten Ofcom som har i uppgift att granska om enskilda program uppfyller de krav som ställs. I likhet med vad som gäller för granskning i Sverige av svenska kanaler, kan man som enskild anmäla program till den brittiska myndigheten. Granskningsnämnden för radio och TV kan ge information om hur anmälan ska ske och har också egen kontakt med den brittiska myndigheten.

Jag håller helt med Tuve Skånberg om att det är ett problem att kanaler som riktar sig direkt till den svenska publiken inte nödvändigtvis är skyldiga att följa svensk lagstiftning. Reglerna för hur jurisdiktion fastställs för europeiska kanaler finns i EU:s tv-direktiv. Sverige har tillsammans med ett antal andra medlemsstater under flera år framfört till Europeiska kommissionen att reglerna i direktivet i det här avseendet är otillfredsställande. Jag har personligen diskuterat frågan med den ansvariga kommissionären fru Reding. Sveriges synpunkter har givit resultat och frågan om direktivets jurisdiktionsregler diskuteras nu mera allmänt och kommissionen har i ett arbetspapper som publicerades i somras föreslagit vissa möjliga förbättringar av reglerna. Kommissionen väntas presentera ett färdigt förslag till reviderat direktiv runt det kommande årsskiftet. Regeringen kommer att fortsätta att mycket aktivt arbeta med att påverka utformningen av reglerna i tv-direktivet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.