Till innehåll på sidan

Gränskontroller mellan Danmark och Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:2096 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-05
Överlämnad
2021-03-08
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

För närvarande utför den svenska polisen gränskontroller för resor från Danmark till Sverige. För att passera gränsen krävs en giltig gränshandling. Reserestriktionerna motiveras utifrån spridningen av den mutation av coronaviruset covid-19, kallad VOC202012/01, som först påträffades i Storbritannien men sedan även påträffades i Danmark. Numera är mutationen även etablerad i Sverige.

Reserestriktionerna för inresande från Danmark gäller till den 31 mars. Följande undantag medges nu från inreserestriktionerna:

  • Svenska medborgare som kan visa pass eller annan legitimation.
  • Personer som bor i Sverige och som kan visa legitimation och dokumentera att de är bosatta i Sverige. I nuläget räcker det inte att man äger ett sommarhus i Sverige.
  • Personer som arbetar i Sverige och som kan visa en giltig legitimation och dokumentera att de arbetar i Sverige. Personen behöver emellertid kunna visa upp ett negativt covidtest som är max en vecka gammalt.
  • Godstransporter.
  • Personer från Danmark som bedöms ha trängande familjeskäl anses också kunna undantas från inreseförbudet.

Från danska inresande som arbetar i Sverige berättas att gränskontrollen utöver att kontrollera att dokumentation är i ordning också utsätter de inresande för utfrågningar i närmast förhörsliknande former. Stämningen blir snabbt obehaglig och onödigt frustrerande när gränskontrollerna tar formen av osäkerhetsmoment om inpassering. Oroande är också känslan av ett vi och de, med det främlingskap som göds när den svenska gränskontrollen får former som går utöver de underställda kraven.

För gränspendlare där försörjningsmöjligheterna rubbas eller hotas är situationen mycket prövande. Det är därför mycket angeläget att vår hantering av gränsen utifrån regeringsbesluten hanteras professionellt och i enlighet med den vision vi bär tillsammans med våra nordiska grannländer, att vi ska vara världens mest integrerade region 2030.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att mildra de negativa effekter som nuvarande gränsbevakning får för möjligheterna att arbetspendla mellan Sverige och Danmark?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2096 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2096 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Gränskontroller mellan Danmark och Sverige

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att mildra de negativa effekter som nuvarande gränsbevakning får för möjligheterna att arbetspendla mellan Sverige och Danmark.

Jag har tidigare redogjort för mitt arbete för att underlätta gränspendling till våra nordiska grannländer i mitt svar på Ottossons fråga 2020/21:2059, i mitt samlade svar på fråga 2020/21:1846 av Håkan Svenneling, fråga 2020/21:1873 av Kjell-Arne Ottosson och fråga 2020/21:1839 av Ann-Sofie Malm samt i mitt samlade svar på fråga 2020/21:1645 av Fredrik Christensson och fråga 2020/21:1649 av Johan Hultberg. I tillägg till mina tidigare svar kan jag konstatera följande.

Regeringen fäster vikt vid att arbetspendlingen, särskilt i gränsregionerna, ska kunna upprätthållas med så få hinder som möjligt, trots de restriktioner som införts på grund av pandemin. Vi verkar för att värna om vår integrerade region och främja tilltron till det nordiska samarbetet. I takt med att nya gränshinder uppstått, har vi i nära kontakt med Danmark arbetat tillsammans för att lösa dessa och vi kommer fortsätta verka för att lösa ut de som uppstår.

Det ska också påpekas att regeringen redan har löst ut ett trettiotal gränshinder i gränsregionerna, som ett resultat av regeringens aktiva arbete, fler återstår dock att lösa och regeringen kommer att fortsätta det arbetet.

I våra gränsregioner finns en oro och frustration över den situation som uppstått på grund av inreserestriktioner och karantänsbestämmelser. Att den mellanmänskliga tilliten försämrats på vissa håll, ser vi med oro på och verkar för att motverka.

Polismyndigheten har som uppgift att upprätthålla de svenska inreserestriktioner som finns och jag har förtroende för att de utför den uppgiften på ett korrekt sätt. Regeringen kan inte kommentera Polismyndighetens tillämpning av förordningen om inreseförbud i enskilda fall.

Stockholm den 17 mars 2021 –

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.