Gräsrotsfinansiering av offentlig verksamhet

Skriftlig fråga 2016/17:1306 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

I dag finns det en utbredd gräsrotsfinansiering av alltifrån musikalbum till klockor på internet. Oftast får de som bidrar ett rabatterat pris på den ännu ej släppta produkten om de hjälper till tidigt i uppstartsfasen. Privatpersoner har bland annat varit starkt drivande, genom sina frivilliga bidrag, till att virtuell verklighet slagit igenom det senaste året.

Likväl som att teknikbranschen anammat sådan finansiering har även hjälporganisationerna varit tidigt ute med att erbjuda smidiga vis att donera pengar. Det går exempelvis att bli fadder till en tiger via sms eller få reda på den exakta mängden mat eller vaccin som man kan bidra med hemma framför datorn.

Syftet är huvudsakligen att minska trösklarna för dem som stöttar och synliggöra vad de kan bidra till att skapa. I dagsläget finns det ej möjlighet att bidra till offentlig verksamhet mer än via den skatt som betalas. Problemet här är att det är svårt att ta reda på var pengarna hamnar i slutändan.

Få människor finner nog det rimligt att deras skattepengar går till ett kamelcenter i Angered, men många hade nog gärna sett att förlossningsavdelningen i Sollefteå räddats.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet och regeringen att möjliggöra gräsrotsfinansiering av offentlig verksamhet? 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-04-27 Överlämnad: 2017-04-28 Anmäld: 2017-05-02 Svarsdatum: 2017-05-10 Sista svarsdatum: 2017-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga