Till innehåll på sidan

Hbt-personers mänskliga rättigheter i Montenegro

Skriftlig fråga 2009/10:379 av Bargholtz, Helena (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-21
Anmäld
2009-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-01-13
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga

2009/10:379 Hbt-personers mänskliga rättigheter i Montenegro

av Helena Bargholtz (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I slutet av oktober i år ordnades den första konferensen någonsin i Montenegro om hbt-personers rättigheter. Efter det att konferensen avslutats gjorde Montenegros minister för mänskliga rättigheter, Ferhat Dinosha, ett uttalande med innebörden att det inte var goda nyheter att det finns homosexuella i Montenegro.

Trots att uttalandet väckte starka protester från ledande människorättsorganisationer vägrade Ferhat Dinosha att ta tillbaka uttalandet eller be om ursäkt. I stället framhöll ministern, vid ett rundabordssamtal som senare anordnades av Europeiska Delegationen i Montenegro, att det är förolämpande att jämföra nationella minoriteters rättigheter med sexuella minoriteters. Under samma konferens uttryckte ministern även att han var glad att han inte är homosexuell själv. Att en minister med ansvar för mänskliga rättigheter uttrycker så negativa åsikter om hbt-personer är illavarslande och oroväckande. Det är därför viktigt att Sverige reagerar starkt på den här typen av uttalanden.

Mot bakgrund av händelserna i Montenegro vill jag fråga utrikesministern vilka åtgärder han är beredd att vidta för att värna hbt-personers mänskliga rättigheter i Montenegro.

 

Svar på skriftlig fråga 2009/10:379 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 januari

Svar på fråga

2009/10:379 Hbt-personers mänskliga rättigheter i Montenegro

Utrikesminister Carl Bildt

Helena Bargholtz har frågat mig om jag är beredd att vidta återgärder för att värna hbt-personers rättigheter i Montenegro.

EU-anslutningsprocessen ställer tydliga krav på samtliga potentiella kandidatländer, inklusive Montenegro vad gäller respekten för mänskliga rättigheter. Frågan är prioriterad i EU-förhandlingarna och i den regelbundna politiska dialogen med samtliga ansökarländer.

EU fortsätter att löpande ta upp dessa frågor med regeringen i Podgorica, vars medlemskapsansökan till EU för närvarande granskas av kommissionen. Att visa full respekt för de mänskliga rättigheterna är nödvändigt för att ett EU-medlemskap ska bli möjligt, bland annat med utgångspunkt i de så kallade politiska Köpenhamnskriterierna. Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet står i strid med principen om alla människors lika värde och rättigheter. Att hbt-personer helt och fullt ska åtnjuta de mänskliga rättigheterna är en självklar utgångspunkt för EU.

I kommissionens årliga översynsrapport av den 14 oktober 2009 framgår det tyvärr att Montenegro ännu saknar EU-kompatibla riktlinjer och att hbt-personer är marginaliserade i det montenegrinska samhället. Det kommer också att uppmärksammas i kommissionens yttrande över Montenegros ansökan, som presenteras andra halvåret 2010, med krav på konkreta åtgärder inför medlemskapsförhandlingarna.

En viktig drivkraft bakom den fortsatta reformprocessen utgörs alltjämt av det framtida EU-medlemskapet. Därför är det också viktigt att EU står fast vid att Montenegro ska välkomnas som fullvärdig medlem när samtliga kriterier för detta har uppfyllts.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.