Heby kommuns länstillhörighet

Skriftlig fråga 1999/2000:1224 av Jacobsson, Magnus (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-20
Besvarad
2000-08-02
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juli

Fråga 1999/2000:1224

av Magnus Jacobsson (kd) till statsrådet Britta Lejon om Heby kommuns länstillhörighet

Om snart två år är det dags för väljarna att gå till val och fatta beslut om vilka förtroendevalda de vill ha i kommun, landsting och riksdag. Men för en del väljare är det ännu inte klart var de kommer att höra hemma.

I Heby kommun hade man en folkomröstning samtidigt med valet 1998, där en klar majoritet sade sig vilja byta län och därmed också landstingsvalkrets.

Det har nu gått snart två år och hebyborna har ännu inte fått något besked om vad som kommer att hända med deras kommuns framtid. Detta är beklagligt inte bara utifrån det faktum att länsbytet har ett starkt lokalt stöd, utan även utifrån de problem som uppstår när en kommun inte kan planera inför framtiden.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att hebyborna ska få ytterligare klarhet om sin framtida länstillhörighet?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1224 besvarad av

den 2 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1224 om Heby kommuns länstillhörighet

Statsrådet Britta Lejon

Magnus Jacobsson har frågat mig vilka åtgärder jag planerar att vidta för att hebyborna ska få klarhet i sin framtida länstillhörighet.

Som jag nämnde i ett frågesvar till Magnus Jacobsson i augusti förra året så bereds frågan om Heby kommuns länstillhörighet inte av regeringen utan av Kammarkollegiet. Kammarkollegiet har ännu inte avslutat handläggningen av detta ärende. Jag har inhämtat att Kammarkollegiet avser att avsluta beredningen under hösten. När ärendet därefter kommer till regeringen får jag ta ställning till den fortsatta hanteringen. Självklart är dock att regeringen eftersträvar att saken ska kunna avgöras utan onödig tidsutdräkt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.