Högsta domstolens abortmotstånd i USA

Skriftlig fråga 2021/22:1542 av Yasmine Posio (V)

Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 3 maj rapporterade medier världen över om ett dokument som läckt från USA:s högsta domstol. Dokumentet är ett utkast från HD:s konservativa ledamöter, som utgör en majoritet, där man bland annat vill omkullkasta domen från 1973 kallad Roe mot Wade. Den garanterar att kvinnor i USA har rätt att göra abort fram till graviditetsvecka 24.

Flera delstater har redan en extrem lagstiftning mot abort. Samma dag dokumentet läckte skrev den republikanske guvernören i Oklahoma, Kevin Stitt, under ett förbud mot abort efter sjätte veckan. Utvecklingen i USA är allvarlig och oroande.

Redan nu finns det stora svårigheter för kvinnor att göra abort på många håll i USA. Kliniker hotas och förstörs, abortmotståndare trakasserar patienter, och personal riskerar att mötas av hot eller våld. Mellan 1993 och 2015 har minst elva personer skjutits eller bombats ihjäl i attacker mot abortkliniker i USA. Därför minskar antalet kliniker som utför aborter i de stater som har de värsta abortmotståndarna.

Förutom att kvinnor utsätts för trakasserier när de ska göra abort finns det redan nu lagar i många stater som gör det svårt att över huvud taget kunna få tillgång till rimliga legala aborter. I 45 av staterna tillåts sjukvårdspersonal vårdvägra, och i 42 av staterna tillåts sjukvårdskliniker vårdvägra.

Om högsta domstolen gör verklighet av vad man skrivit i det läckta dokumentet kommer det att få ödesdigra konsekvenser för alla de kvinnor som har behov av att avbryta en oönskad graviditet. Vi vet redan att abortförbud inte hindrar aborter, bara säkra sådana.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt driver ministern frågan om den hotade aborträtten och kvinnors rätt till sin egen kropp i bilaterala kontakter med USA?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2022-05-04 Överlämnad: 2022-05-05 Anmäld: 2022-05-06 Sista svarsdatum: 2022-05-11 Svarsdatum: 2022-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga