Höjning av fribeloppet

Skriftlig fråga 2016/17:9 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-14
Överlämnad
2016-09-15
Anmäld
2016-09-16
Svarsdatum
2016-09-21
Sista svarsdatum
2016-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Att studenter arbetar vid sidan av sina studier är något som är värt att uppmuntra, dels på grund av de fördelar den enskilde studenten kan tillgodoräkna sig i form av arbetslivserfarenhet och en förbättrad privatekonomi, dels på grund av att samhället som helhet vinner på att fler arbetar. Eftersom fribeloppet sätter en gräns för hur mycket man som student får arbeta utan att studiemedlet påverkas väljer många att arbeta mindre än vad de kan och skulle vilja. Det kan finnas en poäng med att behålla fribeloppsgränsen för bidragsdelen, men fribeloppsgränsen för lånedelen, som för de flesta utgör den största delen av studiemedlet, skapar hinder för de studenter som vill jobba extra vid sidan av sina studier. Av nämnda anledningar bör inkomstprövningen för studiestödets lånedel avskaffas.

Riksdagen har tidigare ställt sig bakom förslag om en höjning av fribeloppet. 2011 och 2014 höjdes fribeloppet med 30 000 per år. CSN:s uppföljning av höjningen 2011 visar att den gav studerande en förbättrad ekonomi och att färre blev återbetalningsskyldiga i jämförelse med året före höjningen. Trots de positiva effekterna av tidigare höjningar har regeringen valt att inte gå vidare med förslag på ytterligare höjningar.

Jag vill därför med anledning av ovanstående fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Avser statsrådet och regeringen att återkomma med förslag på ytterligare en höjning alternativt ett avskaffande av fribeloppsgränsen för lånedelen av studiestödet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:9 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2016/03860/SF

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

–

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:9 av Tina Ghasemi (M) Höjning av fribeloppet

Tina Ghasemi har frågat mig om jag och regeringen kommer att återkomma med förslag på ytterligare en höjning alternativt ett avskaffande av fribeloppsgränsen för lånedelen av studiestödet.

Regeringen har under mandatperioden vidtagit åtgärder för att förbättra den studerandes ekonomi under studietiden. Den 1 januari 2015 höjdes studiemedlens totalbelopp i syfte att ge de studerande en bättre ekonomisk situation och förbättra deras möjligheter att fokusera på sina studier. En jämförelse med konsumentprisindex visar att studiemedlens allmänna köpkraft under 2015 var den högsta sedan studiemedelssystemet infördes 1965.

Dagens fribeloppsgräns inom studiemedelssystemet innebär att en studerande kan ha inkomster som uppgår till cirka 86 000 kronor per kalanderhalvår, vid 20 veckors heltidsstudier, och ändå få studiemedel med fullt belopp. Det är alltså möjligt att redan i dag ha relativt höga inkomster vid sidan av studiemedlen. Det är också endast ett fåtal studerande, uppskattningsvis omkring 2–3 procent av studiemedelstagarna, som har inkomster över fribeloppet.

Studiestödet prövas i dag mot den studerandes inkomst och ett totalt avskaffande av fribeloppsgränsen för lånedelen är en åtgärd som skulle ändra det statligt finansierade studiemedelssystemet i grunden.

Regeringen anser vidare att en höjning av nuvarande fribeloppsgräns skulle påverka incitamenten för de studerande att koncentrera sig på studier i stället för arbete.

Stockholm den 20 september 2016

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.