Hot mot Panzisjukhuset och doktor Denis Mukwege

Skriftlig fråga 2020/21:27 av Fredrik Malm (L)

Fredrik Malm (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Doktor Denis Mukwege tilldelades Nobels fredpris 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld i krig och konflikter. Han har även, med svenskt bistånd, grundat Panzisjukhuset i Bukavi i östra Kongo-Kinshasa, där tusentals kvinnor fått hjälp.

För några veckor sedan gjorde doktor Mukwege några uttalanden om att de som är skyldiga till krigsförbrytelser måste ställas inför rätta. Detta utlöste en våg av mordhot och han säger sig frukta för sitt liv. Hoten riktas även mot hans familj och personalen på Panzisjukhuset.

Doktor Mukwege och sjukhuset har sedan 2012 skyddats av FN:s fredsbevarande styrkor i Demokratiska republiken Kongo, Monusco. Enligt uppgifter avslutades detta skydd i maj på grund av coronapandemin och har inte återkommit.

Jag vill därför fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern haft kontakter i FN eller med regeringen i Kongo-Kinshasa för att säkerställa doktor Denis Mukweges och Panzisjukhusets säkerhet, och kommer Sveriges regering att driva frågan om en internationell krigstribunal för krigsförbrytare i Kongo-Kinshasa?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2020-09-10 Överlämnad: 2020-09-11 Anmäld: 2020-09-15 Svarsdatum: 2020-09-23 Sista svarsdatum: 2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga