Svar på fråga 2021/22:1413 av Anders Österberg (S)
Hungersnöd på Afrikas horn
Anders Österberg har frågat mig hur jag kommer agera framåt med anledning av hungersnöd och svält på Afrikas horn.
Afrikas horn upplever den värsta torkan sedan 1981. Det humanitära läget är akut. FN:s livsmedelsprogram (WFP) bedömer att runt 13 miljoner människor står inför svår hunger i år.
Många av de länder där hungern redan är som svårast, inte minst på Afrikas horn, är också länder som är särskilt beroende av livsmedelsimport från Ukraina och Ryssland. Samtidigt ser vi nu att Rysslands aggression mot Ukraina ger stigande priser på den globala livsmedelsmarknaden. Till det kommer tragiska händelser som bland annat den i Hargeisa, som Österberg nämner.
Den humanitära livsmedelsassistansen drabbas också hårt av Rysslands invasion i Ukraina. Ukraina är WFP:s största leverantör av livsmedel, mat som nu organisationen tvingas ersätta till ett mycket högre pris jämte utökade transportkostnader som också skjutit i höjden.
Sverige vidtar flera viktiga åtgärder för att stötta befolkningen på Afrikas horn i den här krisen liksom i andra kriser. För det första är Sverige världsledande i kvalitativ finansiering till FN genom fleråriga och flexibla kärnstödsavtal. Vi är exempelvis världens största givare till WFP av icke-öronmärkt stöd, stöd som organisationen kan rikta dit behoven är som mest akuta, exempelvis på Afrikas horn. Vårt kärnstöd till WFP uppgår hittills till 933 miljoner kronor för i år.
För det andra verkar Sverige för ökad användning av föregripande åtgärder innan klimatrelaterade kriser och naturkatastrofer för att minska och mildra akuta humanitära behov. Det är mer effektivt att agera innan en kris uppstår och jag kommer även fortsätta att verka för att andra länder ökar sin finansiering på detta område. Utvecklingsaktörer som Världsbanken, IMF och de regionala utvecklingsbankerna behöver också ta ansvar för att finansiera tidig varning och föregripande åtgärder i humanitära kontexter och aktioner på Afrikas horn. Vi behöver även se över hur vi bättre nyttjar existerande finansiering och mekanismer genom ett innovativt och pragmatiskt samarbete mellan olika aktörer och sektor.
För det tredje ingår det sedan länge i vårt utvecklingssamarbete till Afrikas horn att långsiktigt stärka lokala samhällens motståndskraft och anpassningsförmåga i kölvattnet av klimatförändringarnas effekter. Biståndet till Somalia och Sudan är exempel på detta, inklusive hungersnödens nära kopplingar till säkerhetspolitik, som Österberg också påpekar.
För det fjärde kommer Sverige tillsammans med EU, AU, FN och USA fortsättningsvis verka för ett obehindrat och säkert humanitärt tillträde på Afrikas horn. Skydd av civila och humanitär personal som arbetar på plats samt full respekt för folkrätten, inklusive mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt, är av största vikt.
För det femte fortsätter våra ansträngningar för att stötta länderna på Afrikas horn att nå politiska lösningar i de svåra situationer som råder på grund av konflikten i norra Etiopien, det spända läget i Somalia och följderna av militärkuppen i Sudan. Utan politiska lösningar riskerar det humanitära akuta läget att förvärras ytterligare och övergrepp och kränkningar fortsätta.
Stockholm den 13 april 2022
Matilda Ernkrans