Till innehåll på sidan

Illegal arrestering av Kambodjas oppositionsledare

Skriftlig fråga 2016/17:1906 av Kerstin Lundgren (C)

Frågan är återtagen

Händelser

Inlämnad
2017-09-07
Överlämnad
2017-09-08
Återtagen
2017-09-08
Anmäld
2017-09-12
Sista svarsdatum
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utvecklingen i Kambodja oroar. Alltmer repressiva åtgärder vidtas mot fria medier och minst ett femtontal radiostationer har stängts ned, men Hun Sen-regimen slår även mot opposition och civilsamhälle inför det stundande valet nästa sommar. Regimen gjorde nyligen en nattlig räd mot ledaren för Cambodia National Rescue Party, CNRP. Kem Sokha, som är parlamentsledamot, greps och anklagas för landsförräderi. Anledningen påstås vara internationella kontakter för att störta regimen. I en demokrati kan de styrande bytas ut, något som inte verkar skrämma dagens styre. De anklagar all opposition på känt manér för att hota landet med kaos.

CNRP är medlemmar i Liberal International, och jag hade själv glädjen att träffa Kem Sokha på vår kongress i Andorra i maj i år. Jag mötte en stark och klok demokratisk röst. Nu hotas han av ett långt fängelsestraff för sina internationella kontakter. Föga förvånande främst för kontakter med USA. NDI:s kontor har stängts ned.

Sverige har sedan länge ett betydande utvecklingssamarbete med Kambodja och en ambassad i Phnom Penh. Ett av de starka motiven är att bistå Kambodja att utveckla sin demokrati, stärka mänskliga rättigheter och frihet från förtryck. Mot bakgrund av den mycket oroande utvecklingen som nu visar sig blir frågan hur Sverige agerar.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Har ministern tydligt framfört, eller avser ministern att tydligt framföra, protester mot arresteringen av oppositionsledaren MP Kem Sokha och angreppen på fria medier?

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.