Industrins innovationskraft

Skriftlig fråga 2019/20:582 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Sveriges välfärd bygger på att svenska företag, och vår industri kan utvecklas och ge framgång så att Sverige står sig i den globala konkurrensen. ABB, Alfa Laval, Ericsson, Sandvik, SKF, Ikea med flera har alla individers unika uppfinningar bakom sig: Jonas Wenström (ABB), Gustaf de Laval (Alfa Laval), Lars Magnus Ericsson (Ericsson), Göran Fredrik Göransson (Sandvik), Sven Winquist (SKF) och Ingvar Kamprad (Ikea).

Detta har skapat såväl inkomster som många arbetstillfällen i landet och har därmed kunnat bygga vår välfärd. Företagen är internationellt erkända, och svenska lösningar och produkter säljs över världen till gagn för vårt land, jobb och tillväxt.

I vårt land pågår omställning och uppgraderingar inom industrin för hållbarhet framåt; för att nämna två exempel arbetar SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall gemensamt med projektet Hybrit med syftet att lösa koldioxidfrågan i stålindustrin.

SSAB:s produktionssystem är ett av de mest koldioxideffektiva i världen. Det betyder att det inte finns något bättre. Samtidigt innebär dagens teknik för stålframställning att SSAB är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid, vilket är anledningen till att utvecklingsprojektet har inletts.

En annan industri är bilindustrin, och många efterfrågar att få köpa lastbilar från Sverige som har nya lösningar för inte minst hållbarhet. Sverige ligger i världstoppen och det är nya bilar på väg framåt.

I ljuset av detta ser vi hur olika uttalanden i den politiska debatten tar upp SSAB:s kolanvändning här och nu som ett problem, och inom bilindustrin oroas man över den ökande skepsisen mot bilåkande.

Om regeringen avser att skruva åt industrin som i dag arbetar för fullt för att sänka sina utsläpp så drar man också undan mattan för att klara övergången till det nya och därmed till viktig handel för landet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att marknadsföra svensk innovationskraft inom industrin ut i världen och därmed underlätta för handeln?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:582 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Hallberg

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:582 av Ann-Charlotte Hammar

Johnsson (M) Industrins innovationskraft –

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att marknadsföra svensk innovationskraft inom industrin ut i världen och därmed underlätta för handeln.

Regeringen har i dagarna presenterat en ny export- och investeringsstrategi. Strategin är ett viktigt instrument för att främja ett mer konkurrenskraftigt och innovativt näringsliv och underlätta för företag i hela landet att växa och nå ut på de globala marknaderna. I en tid av stora samhällsutmaningar och behov av snabb omställning till ett mer hållbart och inkluderande välfärdssamhälle behöver Sverige använda sin position som ett ledande kunskaps- och innovationsland för att attrahera samarbeten och investeringar som långsiktigt förstärker Sveriges konkurrenskraft och svensk exports kapacitet.

I Regeringens export- och investeringsstrategi lyfts särskilt vikten fram av att använda svenskt innovationsledarskap för att stärka näringslivets exportförmåga och internationella konkurrenskraft. Exempel på sådana insatser är internationalisering av regeringens samverkansprogram för internationellt innovationssamarbete och deltagande på världens största industrimässa i Hannover samt världsutställningen Expo2020.

Omvärldens bild av Sverige lägger en viktig grund för främjandet av våra ekonomiska och handelsrelaterade intressen. Främjandet av det svenska näringslivets internationalisering inkluderar därför även främjandet av bilden av Sverige i utlandet utifrån centrala kärnvärden inklusive innovation.

Det statliga export- och investeringsfrämjandet har en viktig roll att spela för att marknadsföra svensk innovationskraft i världen. Jag ser det som en prioriterad uppgift som utrikeshandelsminister att främja svenska affärsintressen, innovationskraft, hållbara lösningar och investeringsmöjligheter internationellt.

Stockholm den 17 december 2019

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.