Informell styrning av länsstyrelserna

Skriftlig fråga 2018/19:460 av Matheus Enholm (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-28
Överlämnad
2019-03-28
Anmäld
2019-03-29
Svarsdatum
2019-04-10
Sista svarsdatum
2019-04-10
Besvarad
2019-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I sin granskningsrapport Vanans makt – regeringen styrning av länsstyrelserna (RIR 2019:2) anför Riksrevisionen att förekomster av minnesanteckningar från myndighetsdialogen med länsstyrelserna varierar från år till år. Från 2018 finns samtliga dialoger bevarade men från till exempel 2017 finns bara tre av sju bevarade. Vidare anför Riksrevisionen att dokumentationen inte följer någon särskild logik och att insynen i vad som sagts i dialogen därmed varierar från länsstyrelse till länsstyrelse. Riksrevisionen rekommenderar därför att de enskilda och gemensamma regelbundna myndighetsdialogerna med länsstyrelserna alltid bör dokumenteras inom Regeringskansliet. Detta för att dels möjliggöra ansvarsutkrävande, dels underlätta kunskapsöverföring inom Regeringskansliet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet och regeringen vidta för att efterkomma Riksrevisionens rekommendationer?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:460 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019/

01102/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:460 av Matheus Enholm (SD)
Informell styrning av länsstyrelserna

Matheus Enholm har frågat mig vilka åtgärder regeringen och jag ämnar vidta för att efterkomma Riksrevisionens rekommendationer.

Riksrevisionen har lämnat en granskningsrapport om regeringens styrning av länsstyrelserna, Vanans makt - regeringens styrning av länsstyrelserna (RiR 2019:2). Riksrevisionen har med anledning av sina iakttagelser lämnat en rekommendation till regeringen och ett antal ytterligare till Regeringskansliet samt en till länsstyrelserna. Den rekommendation som Riksrevisionen ger Regeringskansliet och som Matheus Enholm syftar till är att de enskilda och gemensamma regelbundna myndighetsdialogerna med länsstyrelserna alltid bör dokumenteras inom Regeringskansliet, både för att möjliggöra ansvarsutkrävande och för att underlätta kunskapsöverföring inom Regeringskansliet.

Myndighetsdialogen är en viktig del i regeringens uppföljning av myndigheterna. Dialogen syftar till att följa upp myndigheternas verksamhet, ge en återkoppling och bedömning av resultatet och diskutera verksamheten i ett framåtriktat perspektiv. Jag är av uppfattningen att den årliga myndighetsdialogen bör dokumenteras på lämpligt sätt i syfte att summera dialogen för internt bruk inom Regeringskansliet. Detta är även vad som följer av de rutiner som finns i Regeringskansliet för den årliga myndighetsdialogen.

Stockholm den 9 april 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.