Inlösen av fastigheter

Skriftlig fråga 2019/20:2019 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-21
Överlämnad
2020-08-24
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-07
Sista svarsdatum
2020-09-07
Besvarad
2020-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

När staten ska lösa in fastigheter sker det via expropriationslagen. Ofta sker inlösen när ny infrastruktur som vägar och kraftledningar ska byggas, förbättras och renoveras. 

Just nu planeras för en ombyggnation i Västra Sverige när Harsprångsledningen ska förnyas. Flera hus på sträckan Horred–Breared riskerar att bli inlösta för att ledningen går rätt över husen eller tomterna. Detta kommer nu att ske bland annat i Gunnarsjö, där Svenska kraftnät ska dela befintliga julgransstolpar, två ledningar på en stolpe, på separata stolpar. 

De boende, som kan ha bott här i generationer och brukat skogen och jorden, kan då alltså få se sina hus bli inlösta. Detta sker genom att man får marknadsvärdet på huset plus 25 procent. Vill man sedan bygga ett nytt hus i den bygd som man har haft sitt hus i täcker ofta inte marknadsvärdet plus de 25 procenten som man får kostnaderna för att bygga ett nytt hus. På detta sätt drabbas den enskilda medborgaren negativt. 

Affektionsvärdet ersätts inte. 

Jag vill med anledning av detta fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern det vara rimligt att man som fastighetsägare enbart får marknadsvärdet plus 25 procents påslag även om detta inte täcker kostnaderna för att bygga ett nytt hus, eller avser ministern att vidta några åtgärder för att ändra reglerna för hur expropriationsersättningen beräknas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2019 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

02992/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2019 av Mikael Larsson (C)
Inlösen av fastigheter

Mikael Larsson har frågat mig om jag anser det vara rimligt att man som fastighetsägare enbart får marknadsvärdet plus 25 procents påslag även om detta inte täcker kostnaderna för att bygga ett nytt hus, eller om jag avser att vidta några åtgärder för att ändra reglerna för hur expropriationsersättningen beräknas.

Utgångspunkten i expropriationslagen är att den som får sin fastighet exproprierad har rätt till full ersättning för sin ekonomiska förlust. Den största delen av ersättningen till privatpersoner avser normalt ersättning för den exproprierade fastighetens marknadsvärde. Därutöver ska ersättning för annan skada betalas, t.ex. flyttkostnad.

Den senaste förändringen av dessa regler genomfördes av den borgerliga regeringen 2010. Sedan dess görs ett påslag om 25 procent på fastighetens marknadsvärde. En tanke bakom påslaget är att ersättningen, i högre grad än tidigare, ska efterlikna det pris som en fastighetsägare frivilligt skulle vara beredd att sälja sin egendom för.

Det är mycket ingripande för en enskild fastighetsägare att med tvång bli av med sin fastighet. Det påslag på marknadsvärdet som införts speglar detta. Vid reformen uttalade den borgerliga regeringen samtidigt att det är angeläget att fastighetsägare inte gynnas på ett sådant sätt att ersättningarna medför alltför negativa konsekvenser för den som exproprierar och samhället.

Tanken bakom expropriationsersättningen kan uttryckas så att den ska göra det möjligt för fastighetsägaren att köpa en likvärdig fastighet på samma ort. Påslaget om 25 procent innebär att fastighetsägare inte riskerar att underkompenseras, t.ex. på grund av osäkerhet kring värderingen av fastigheten. En fastighetsägare har däremot inte någon generell rätt att få ersättning för kostnader för att bygga ett nytt hus.

Det kan tilläggas att parterna i många fall kommer överens om ett ersättningsbelopp. Lokala förutsättningar kan då beaktas och någon rättslig prövning av fastighetens värde aktualiseras inte.

Jag anser att trygghet i boendet är mycket viktigt. Boendes intressen måste självklart värnas även när expropriation aktualiseras. Jag tycker emellertid att nuvarande regelverk är väl avvägt.

Stockholm den 3 september 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.