Till innehåll på sidan

Insatser för personer med funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2016/17:1583 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-13
Överlämnad
2017-06-14
Anmäld
2017-06-15
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21
Besvarad
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Den som har en funktionsnedsättning ska ges möjlighet att delta i arbetslivet utifrån sina egna förutsättningar. Arbetslösa med funktionsnedsättning ska prioriteras av Arbetsförmedlingen, som har ett särskilt uppdrag för detta. Men nyligen redovisade Sveriges Television siffror som visar att myndigheten misslyckats.

De första fyra månaderna i år har i snitt 5,4 procent gått vidare till arbete eller studier, att jämföra med 5,5 procent motsvarande period i fjol, eller 5,7 procent helåret 2016.

Samtidigt ser vi att myndigheten inte använder alla pengar man har till sitt förfogande. I år räknar Arbetsförmedlingen med att spara 1,2 miljarder avsedda för bland annat lönebidrag för arbetslösa med funktionsnedsättning. Detta är givetvis anmärkningsvärt, givet de dåliga resultaten.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler personer med funktionsnedsättning ska komma i arbete?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1583 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01276/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1583 av Jessika Roswall (M) Insatser för personer med funktionsnedsättning

Jessika Roswall har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att fler personer med funktionsnedsättning ska komma i arbete.

De insatser som Arbetsförmedlingen erbjuder, bland annat i form av lönestöd, är viktiga för att personer med funktionsnedsättning ska kunna arbeta.

De anslagssparanden som uppkommit som varit avsedda för bland annat lönebidrag beror främst på att Arbetsförmedlingen haft svårt att nå den omfattning på lönestöden för personer med funktionsnedsättning som anslaget är beräknat för.

För att stärka förutsättningarna för att fler personer med funktionsnedsättning ska komma i arbete har resurser tillförts för att höja taket för den bidragsgrundade lönekostnaden för lönestöden, bland annat lönebidrag och trygghetsanställning, samt taknivån för ersättning för personer som har behov av teckentolkstöd vid fortbildning. Resurser har även tillförts för att förbättra förutsättningarna för Arbetsförmedlingen att arbeta aktivt med insatserna, för att öka antalet lönestöd liksom fler anställningar hos Samhall samt för att fler ska kunna ta del av Arbetsförmedlingens stöd SIUS.

Regeringen har vidare fattat beslut om en ny förordning (2017:462) om det särskilda insatserna för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Den nya förordningen ska göra det tydligare för arbetsförmedlare, anställda och arbetsgivare vad de olika lönestöden syftar till och på vilket sätt de kan bidra till att stärka förankringen på arbetsmarknaden hos personer med funktionsnedsättningar. Förändringarna gör det lättare att möta varje individ med hans eller hennes behov i fokus. Möjligheterna till utvecklingsinsatser förbättras, bland annat genom att dagens utvecklingsanställning kan lämnas under längre tid än i dag och att ett kompletterande bidrag som är högre än idag kan lämnas till arbetsgivare som vidtar insatser för att stödja den anställde. Ett utvecklingsbidrag införs också i dagens lönebidrag. Medel anslås vidare för Arbetsförmedlingens arbete med att stödja och följa upp personer som är anställda med lönestöd.

För att förbättra möjligheterna till ett framtida arbete har regeringen även gett statliga myndigheter i uppdrag att anordna praktikplatser för personer med funktionsnedsättning. Regeringen har också infört moderna beredskapsjobb i statliga myndigheter.

Vidare bedrivs inom Regeringskansliet ett arbete med att se över samspelet mellan aktivitetsersättningen och arbetsmarknadspolitiken och identifiera möjliga åtgärder för att göra det lättare för unga med funktionsnedsättning och unga med aktivitetsersättning att närma sig arbetsmarknaden.

Regeringen har också tillsatt en utredning för att se över om det finns behov av flexiblare insatser, t.ex. flexjobb, för att förbättra möjligheterna för dem som har en nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionsnedsättning eller sjukdom att få arbete eller behålla en anställning. Det kan handla om personer vars förmåga att utföra ett arbete varierar över tid. Det är särskilt viktigt att analysera förutsättningarna för unga inom målgruppen.

Stockholm den 20 juni 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.