Inställt firande av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2018/19:687 av Hans Wallmark (M)

Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I mitten av maj 2019 skulle 70-årsdagen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter firas med ett evenemang på ett museum i Stockholm. Rubriken var Stand up for human rights, och gästerna skulle få ta del av en fotoutställning där kända Kinakritiker fanns med, bland annat den religiöse ledaren Dalai Lama och konstnären och den regimkritiske aktivisten Ai Weiwei. Bakom evenemanget stod FN:s utvecklingsorgan UNDP, och gästerna skulle också få lyssna till ett samtal mellan företrädare för UNDP och Sveriges bistånds- och utvecklingsminister Peter Eriksson (MP).

Enligt medierna ställdes evenemanget in med bara några timmars varsel, något som statsrådet Peter Erikssons pressekreterare bekräftade. Enligt källor till medierna hade det före evenemanget förekommit synpunkter från företrädare för Kina på att Dalai Lama och Ai Weiwei skulle exponeras under evenemanget.

UNDP i Köpenhamn gjorde följande kommentar till medierna: Vi har skjutit fram mötet till senare i år på grund av osäkerhet om urvalet av bilder till fotoutställningen. För att säkerställa konstnärernas oberoende ställning beslöt vi att flytta fram evenemanget. Från flera håll kom synpunkter kring det. Vi ville inte att det skulle stå i vägen för det centrala budskap vi ville föra fram, om framgångarna för arbetet med mänskliga rättigheter. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit med anledning av mediernas uppgifter att firandet av 70-årsdagen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter i Stockholm ställdes in efter påtryckningar från Kina?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-05-22 Överlämnad: 2019-05-24 Anmäld: 2019-05-27 Svarsdatum: 2019-06-05 Sista svarsdatum: 2019-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga