Internationella valutafonden och Belarus

Skriftlig fråga 2020/21:3485 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-19
Överlämnad
2021-08-23
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-06
Sista svarsdatum
2021-09-06
Besvarad
2021-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

IMF, Internationella valutafonden, spelar en viktig roll för att främja globalt samarbete och ekonomisk tillväxt.

Sverige har en viktig roll att spela i IMF, dels genom lånåtaganden till IMF, dels genom finansministerns roll som ordförande för IMFC, Internationella monumentära och finansiella kommittén.

Nyligen beslutade IMF att frysa tillgångar till bland annat Afghanistan eftersom IMF:s medlemsländer inte erkänt talibanerna som ny regering för landet. Men det finns flera länder som inte respekterar demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer och där en majoritet av IMF:s medlemsländer fortfarande erkänner ländernas regering. Ett sådant exempel är Belarus.

EU, USA och flera andra länder har sanktioner riktade mot Belarus, men landet kan samtidigt ta del av medel från IMF.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Agerar ministern och regeringen för att länder som EU och flera andra länder som har sanktioner riktade mot inte ska få ta del av finansiellt stöd från IMF?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3485 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/02786 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3485 av Magdalena Schröder (M)
Internationella valutafonden och Belarus

Magdalena Schröder har frågat mig om jag och regeringen agerar för att länder som EU och flera andra länder har sanktioner riktade mot inte ska få ta del av finansiellt stöd från Internationella valutafonden (IMF).

IMF har sedan 1992 som praxis att inte genomföra transaktioner med länder vars regeringar inte erkänns av en majoritet av IMF:s medlemsländer. Beslut om att inte genomföra transaktioner kräver att medlemmar i IMF som sammanlagt har över 50 procent av kvotandelarna inte erkänner regeringen. En sådan åtgärd innebär att landet inte kan ta del av IMF:s låneresurser eller handla med särskilda dragningsrätter (SDR). För närvarande gäller det Afghanistan, Myanmar och Venezuela.

Sverige erkänner stater, inte regeringar vilket har kommunicerats till IMF. Avseende Belarus har regeringen, bl.a. via rådslutsatser i EU den 21 september 2020, meddelat att presidentvalet i augusti 2020 varken var fritt eller rättvist och att Aleksander Lukasjenko därför saknar demokratisk legitimitet.

IMF avstår från att genomföra transaktioner med ett land när en majoritet av IMF:s medlemmar inte erkänner regeringen i landet. Beslutet baseras inte på om landet står under sanktioner. Däremot kan de myndigheter som är ansvariga för att växla SDR i enskilda länder avstå från att växla med ett land om det bedöms bryta mot sanktioner gentemot landet. I Sverige är det Riksbanken som fattar självständiga beslut i denna fråga.

Stockholm den 6 september 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.