Till innehåll på sidan

Investering i järnvägen Dannemora-Hargshamn, arbete och miljö

Skriftlig fråga 2007/08:1448 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-07-29
Besvarad
2008-07-31
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga

2007/08:1448 Investering i järnvägen Dannemora–Hargshamn, arbete och miljö

av Mikael Oscarsson (kd)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

År 1992 lade SSAB ned verksamheten i Dannemora gruvor, som under 500 år var en av Sveriges mest betydande järnmalmsproducenter. År 2005 bildades Dannemora Mineral AB i syfte att återuppta driften i gruvan, och i december 2006 meddelade Bergsstaten att brytningskoncession erhållits. Miljödomstolen har nu också gett sitt tillstånd till järnmalmsbrytningen, samtidigt som ytterligare tillståndsinhämtning pågår, med målet att pårbörja järnmalmsbrytningen 2009. Att återuppta brytningen i Dannemora är inte minst viktigt ur arbetsmarknadssynpunkt för Dannemora, Östhammars kommun, ja hela Uppland och Uppsala län.

Sedan brytningen lades ned har den järnväg som användes för att frakta malmen till Hargshamn förfallit. Hastigheten har nu sänkts till 40 kilometer per timme från tidigare 70 kilometer per timme för det fåtal godstransporter som sker. Om järnvägen inte rustas upp är alternativet att frakta malmen med långtradare. Det är dock inte försvarbart – av bland annat miljöskäl och trafiksäkerhetsskäl – att frakta 4 000 ton malm med tunga fordon varje dag från Dannemora till Hargshamn. Detta innebär 70 tunga långtradare varje arbetsdag, eller en långtradare var sjätte minut i skytteltrafik från gruvområdet till hamnen i Hargshamn. Om inte Banverket satsar på järnvägen kommer Vägverket att få stå för kostnaderna med det slitage som då åsamkas vägnätet.

Alla skäl talar för att staten ska finansiera upprustningen av järnvägen, som är en del av det statligt ägda järnvägsnätet, i sin kommande infrastruktursatsning.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att järnvägen Dannemora–Hargshamn rustas upp, vilket är angeläget ur miljö- och arbetsmarknadsperspektiv inför framtida järnmalmsbrytning i Dannemora gruvor?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1448 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 29 juli

Svar på fråga

2007/08:1448 Investering i järnvägen Dannemora–Hargshamn, arbete och miljö

Statsrådet Åsa Torstensson

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att järnvägen Dannemora–Hargshamn rustas upp, vilket är angeläget ur miljö- och arbetsmarknadsperspektiv inför framtida järnmalmsbrytning i Dannemora gruvor.

Jag vill inledningsvis framföra att det är positivt om det återigen kan etableras gruvdrift i Dannemora gruva. En hållbar utveckling av landets naturresurser är angeläget. Det är i sådana sammanhang viktigt att föra en diskussion om vilka lösningar som finns för att säkerställa att det finns infrastruktur på plats som är anpassad för verksamheten.

Just nu pågår arbetet med infrastrukturpropositionen. Den kommer att presenteras för riksdagen i anslutning till höstens budgetproposition och föreslå ramar och inriktningsåtgärder för transportinfrastrukturen för perioden 2010–2020. Sedan genomförs åtgärdsplaneringen av transportverken och länen som sedan under 2009 leder fram till förslag till planer med åtgärder som prioriteras för planeringsperioden. Därefter bereds förslaget och regeringen ska kunna besluta om  åtgärdsplanerna i slutet av 2009.

Banverket har det övergripande ansvaret för planering och drift av det statligt ägda järnvägsnätet. Dannemora Mineral AB bör i första hand ta upp diskussionen med Banverket om vilka åtgärder som krävs för deras verksamhet. Kontakt bör också tas med Regionförbundet. Jag vill dock poängtera att åtgärder som krävs för en specifik verksamhet bör i första hand finansieras av den som bedriver verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.