Till innehåll på sidan

IVO:s granskning om behandlingen av äldre under pandemin

Skriftlig fråga 2019/20:1765 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-07
Överlämnad
2020-07-08
Sista svarsdatum
2020-07-22
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En klar majoritet av de som avlidit i covid-19 är äldre personer som haft hemtjänst eller bott på ett särskilt boende. Det handlar om utsatta människor som behövt samhällets stöd och som nu i flera fall avlidit enbart för att samhället agerat ansvarslöst. Skyddsutrustning har saknats och underminerats av såväl vården som myndigheterna, och patienter har lämnats att kvävas till döds enbart på grund av deras biologiska ålder.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har efter medial uppmärksamhet granskat detta, och resultaten är oroväckande. Vid hela 91 äldreboenden har IVO-granskningen påvisat så stora brister att det föranleder vidare granskning. Granskningen visar även att 40 kommuner står för nästan 70 procent av andelen dödsfall i covid-19 på äldreboenden.

Socialministern har återkommande fått skriftliga frågor om de missförhållanden som funnits, bland annat från undertecknad, då vi sett omfattande vittnesmål från visselblåsare inom vården och anhöriga till patienter. Äldre har nekats syrgas och dropp, och många har inte fått komma till sjukhus. Vi har sett hur vården gjort godtyckliga bedömningar om patienters tillstånd på distans, och i flertalet journaler har det skrivits att de inte ska få annat än palliativ vård. Vi har med andra ord klart och tydligt sett att patienter sorterats bort.

Trots alla vittnesmål och trots de tidningsartiklar som rapporterat detta har ministern vid ett flertal tillfällen hävdat att ingenting tyder på flera av de uppgifter som florerat. Det må vara häpnadsväckande att ministern med ansvar för just dessa frågor inte tycks ha läst om detta, och än mer anmärkningsvärt är bristen på handling efter att undertecknad och andra ledamöter lyft detta under en längre tid.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att hon kunde ha agerat annorlunda mot bakgrund av den information som funnits i tidningarna om missförhållanden mot äldre, och vad kan vi förvänta oss för åtgärder från ministern efter IVO:s granskning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1765 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1765 av Markus Wiechel (SD)
IVO:s granskning om behandlingen av äldre under pandemin

Markus Wiechel har frågat mig om jag anser att jag kunde ha agerat annorlunda mot bakgrund av den information som funnits i tidningarna om missförhållanden mot äldre, och vad de kan förvänta sig för åtgärder från mig efter IVO:s granskning.

Trots omfattande åtgärder har ett stort antal personer avlidit på svenska äldreboenden. I vilken grad det hade kunnat undvikas är en av flera stora frågor vid utvärderingen av såväl regeringens, myndigheternas, regionernas och kommunernas agerande under pandemin.

I april 2020 genomförde Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tillsyn av 1 000 verksamheter inom hemtjänst, äldreboenden och LSS-boenden. Som en konsekvens av tillsynen gick IVO vidare och genomförde i juni 2020 en så kallad fördjupad tillsyn vid landets samtliga äldreboenden. I fokus för den fördjupade tillsynen stod äldres vård och behandling.

Den 7 juli redovisade IVO resultaten av sin tillsyn. IVO konstaterar att 40 kommuner är särskilt drabbade och att det vid 91 äldreboenden av landets samtliga 1 700 äldreboenden funnits sådana brister och allvarliga risker gällande äldres vård och behandling att de föranleder fortsatt tillsyn. Det handlar bland annat om att äldre inte fått en individuell bedömning av sina vårdbehov. IVO kommer nu fördjupa granskningen vid dessa boenden.

Regeringen tar resultaten av IVO:s tillsyn på allra största allvar och kommer att analysera dem noggrant för att identifiera eventuella behov av statliga åtgärder. Orsakerna till smittspridningen inom äldreomsorgen samt de medicinska bedömningarna av äldre ingår även i den coronakommission som regeringen presenterade den 30 juni 2020.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.