Till innehåll på sidan

Kanaliseringsmålet efter omregleringen av spelmarknaden

Skriftlig fråga 2020/21:2497 av Jonas Andersson i Linghem (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-12
Överlämnad
2021-04-12
Anmäld
2021-04-13
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Omregleringen av den svenska spelmarknaden trädde i kraft den 1 januari 2019. Regeringen bedömde inför omregleringen att kanaliseringsgraden skulle kunna bli minst 90 procent på den svenska spelmarknaden, alltså andelen av spelandet som sker hos spelföretag med svensk licens. En hög kanaliseringsgrad är i sin tur en förutsättning för bland annat ett gott konsumentskydd.

I april 2018 fick Statskontoret i uppdrag av regeringen att följa upp och utvärdera omregleringen av spelmarknaden. Den fjärde delrapporten från myndigheten presenterades under våren i år, och i den återfinns uppgifter som är oroväckande sett till kanaliseringsmålet. Statskontoret skriver att kanaliseringsgraden under 2020 uppskattningsvis var 85 procent, detta även under varje enskilt kvartal under året, vilket kan jämföras med att motsvarande siffra under 2019 bedömdes vara 88 procent. Således är den svenska spelmarknaden i ett läge flera procentenheter ifrån det uppsatta kanaliseringsmålet, samtidigt som utvecklingen går i fel riktning över tid. Tilläggas till detta ska givetvis att hur hög kanaliseringsgraden är skiljer sig åt mellan olika spelformer, där exempelvis onlinekasino av Copenhagen Economics bedömdes ha en så låg kanaliseringsgrad som 72–78 procent i januari 2020.

Statskontoret understryker i delårsrapporten från i år den påverkan som pandemin har haft på kanaliseringsgraden under 2020, men framhåller samtidigt att det kommer att krävas ytterligare åtgärder för att nå en kanaliseringsgrad på minst 90 procent. Detta behov av åtgärder finns, samtidigt som åtgärder som har vidtagits av regeringen i närtid, såsom de tillfälliga spelansvarsåtgärderna med anledning av pandemin, har haft tveksamma effekter.

Det ska tilläggas att Statskontoret i sin slutrapport som kommer att följa 2022, tre år efter omregleringen, kommer att göra en samlad bedömning av kanaliseringsgraden på den svenska spelmarknaden och arbetet för att motverka illegal spelverksamhet. Innan denna slutliga bedömning är det nu inte lång tid kvar, samtidigt som trenden gällande kanaliseringen alltså är vikande och alltför långt borta från den utpekade målsättningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillse att kanaliseringsmålet efter omregleringen av den svenska spelmarknaden uppnås?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2497 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Fi2021/01595 Finansdepartementet Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2497 av Jonas Andersson (SD) Kanaliseringsmålet efter omregleringen av spelmarknaden

Jonas Andersson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillse att kanaliseringsmålet efter omregleringen av den svenska spelmarknaden uppnås.

Syftet med omregleringen av den svenska spelmarknaden var bl.a. att stärka kanaliseringen till lagligt spelande och skydda svenska konsumenter från olicensierat spel. I samband med omregleringen gjordes bedömningen att kanaliseringsgraden med den nya spelregleringen skulle kunna bli minst 90 procent. Detta var en bedömning och är alltså inte någon beslutad målsättning. Den faktiska graden av kanalisering beror på en samverkan av många olika faktorer.

Vid omregleringen var kanaliseringsgraden betydligt lägre än 50 procent (Statskontorets rapport 2020:08). Enligt Spelinspektionen visar den senaste statistiken att kanaliseringsgraden under 2020 uppgick till mellan 84 och 86 procent. Detta bekräftas i Statskontorets senaste rapport om spelmarknaden efter omregleringen, där det anges att kanaliseringsgraden uppskattningsvis var omkring 85 procent under 2020 (Statskontorets rapport 2021:5). Både Spelinspektionen och Statskontoret konstaterar vidare att kanaliseringsgraden har varit relativt stabil under hela året. Den offentliga kontrollen är alltså betydligt större nu än före omregleringen.

I Statskontorets senaste rapport konstateras att kanaliseringsgraden under 2020 var lägre än 2019, då den i genomsnitt uppskattades till 88 procent. Det framgår dock också av rapporten att kanaliseringen var högre under första halvåret 2019, dvs. i direkt anslutning till omregleringen, och lägre under andra halvåret. Efter detta har kanaliseringsgraden varit stabil under en längre tid och det finns inga tecken på en pågående nedgång av kanaliseringen till lagligt spel. Det finns inte heller något stöd för att kanaliseringen skulle ha påverkats under den tid som förordningen om tillfälliga spelansvarsåtgärder med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19 har varit i kraft.

Att utestänga olicensierade aktörer är en högt prioriterad fråga för regeringen och det utesluts inte att det kan bli nödvändigt att vidta ytterligare åtgärder i detta syfte. Spelmarknadsutredningen har föreslagit ytterligare åtgärder för att stänga ute olicensierat spel, såsom ett tillståndskrav för spelprogramvara och ett förvaltningsrättsligt främjandeförbud. Utredningens förslag är ute på remiss till och med den 30 april 2021. Inom Regeringskansliet pågår även en utredning som har i uppdrag att identifiera hinder och föreslå lösningar för att möjliggöra en mer effektiv tillsyn av olicensierat spel. Utredningen leds av Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet, och ska slutredovisas den 30 juni 2021.

Stockholm den 21 april 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.