Karlsborgsmålet Hammaren

Skriftlig fråga 2010/11:619 av Rådberg, Peter (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-23
Anmäld
2011-06-27
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2010/11:619 Karlsborgsmålet Hammaren

av Peter Rådberg (MP)

till försvarsminister Sten Tolgfors (M)

Försvarsmakten vill utöka sin verksamhet, Karlsborgsmålet Hammaren, från 20 dagar per år till 80 dagar per år. Det är en ökning med 300 procent. Försvarsmakten utnyttjar inte de 20 dagar per år som man har till sitt förfogande i dag, vilket gör att ökningen blir än mer förvånande.

Försvarsmakten vill ha tillstånd att flyga över Vättern i 80 dagar med JAS-plan, attackplan och helikoptrar, samt tillstånd till skarpa stridsövningar tillsammans med främmande makt. Man vill dessutom utöka dagens gränser för verksamheten. Dessutom vill man också kunna fälla bomber under 10 nätter om året. Man avser att skjuta ca 10 000 raketer och avlossa ca 30 000 skott med automatkanon.

Detta vill Försvarsmakten göra i en sjö som är vattentäkt för hundratusentals människor. Vättern är en av norra Europas största dricksvattenreservoarer. Vättern skyddas också av fyra riksintressen enligt miljöbalken – för friluftsliv, fiske, natur och kulturmiljö. Dessutom är Vättern i sin helhet en del av EU:s nätverk av skyddade områden, ett så kallat Natura 2000-område.

Det är mycket viktigt att det råder en god balans mellan Försvarsmaktens verksamhet och andra intressen i området. I det här ärendet har Försvarsmakten hamnat på kollisionskurs med stora delar av befolkningen runt Vättern, vilket är olyckligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsministern:

Vilka är försvarsministerns motiv till denna kraftiga ökning av verksamheten runt Hammaren och vilka är dessa nya internationella inriktningar som åsyftas?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:619 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:619 Karlsborgsmålet Hammaren

Försvarsminister Sten Tolgfors

Peter Rådberg har frågat mig vilka mina motiv är till den kraftiga ökningen av verksamheten runt Hammaren och vilka dessa nya internationella inriktningar är som åsyftas. I sin fråga redovisar Peter Rådberg att Försvarsmakten vill utöka sin verksamhet vid Karlsborgsmålet Hammaren.

Den 14 juni 2011 besvarade miljöministern en interpellation av Tina Ehn (MP) om bland annat Försvarsmaktens planerade verksamhetsökning vid skjutmålet Hammaren i Vättern (interpellation 2010/11:375).

Våren 2009 beslutade riksdagen om den försvarspolitiska inriktningen (prop. 2008/09:140, bet. 2008/09:FöU10, rskr. 2008/09:292). I propositionen, som riksdagen ställde sig bakom, anförde regeringen bland annat att Försvarsmakten bör bidra till målen för vår säkerhet och till målet för det militära försvaret. Försvarsmakten ska kunna försvara hela Sverige. Sverige deltar även i internationella militära insatser. För att Försvarsmakten ska kunna utbilda och öva sina förband är det nödvändigt att myndigheten också har tillgång till ändamålsenliga övningsområden.

Försvarsmakten har två fasta flygskjutmål, varav det ena är Hammaren i Vättern.

Militär verksamhet kan ha påverkan på människors hälsa och miljön. Försvarsmaktens övnings- och skjutfält – till exempel skjutmålet Hammaren – är därför prövningspliktiga enligt miljöbalken.

I en miljöprövning får alla berörda möjlighet att lämna sina synpunkter. Prövningsmyndigheten gör sedan en sammanvägning av omständigheterna i ärendet och fattar sitt beslut. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation är första prövningsinstans. Ett beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen, som med ett eget yttrande ska överlämna ärendet till regeringen för prövning.

Enligt uppgift förbereder Försvarsmakten en ansökan om omprövning av miljötillståndet för skjutmålet Hammaren. När Försvarsmakten har lämnat in en ansökning till miljöprövningsdelegationen kommer ärendet att prövas på det sätt miljöbalken föreskriver.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.