kärnkraften

Skriftlig fråga 2004/05:1839 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-09
Anmäld
2005-06-09
Besvarad
2005-06-15
Svar anmält
2005-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juni

Fråga 2004/05:1839

av Krister Örnfjäder (s) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om kärnkraften

Det finns en politisk majoritet för att på sikt avveckla kärnkraften. Men vi har samtidigt slagit fast att omställningen av energisystemet är en genomgripande process som måste genomföras på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt och med ett långsiktigt perspektiv. Miljödomstolen kom för en tid sedan med ett uppseendeväckande yttrande angående verksamheten vid Ringhals. Yttrandet har inte minst uppmärksammats av personal vid övriga kärnkraftverk. Domstolen anser att kärnkraftsreaktorerna bara kan drivas med hänvisning till särskilda skäl. Ett skäl till att verksamheten inte skulle tillåtas i normalfallet är enligt domstolen att problemet med kärnavfallet inte är löst. Enligt min åsikt är detta ytterligare ett exempel på den oklarhet som råder om Sveriges energipolitik. Bland annat våra ökade kunskaper om den globala uppvärmningen på grund av koldioxidutsläppen gör att man kan ifrågasätta om just kärnkraften står i strid med miljöintresset. Om Miljödomstolens yttrande ställs på sin spets kan till exempel den omfattande vägtrafiken ifrågasättas.

Jag vill fråga samhällsbyggnadsministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att mot bakgrund av Miljödomstolens yttrande skapa ökad klarhet om kärnkraftens roll i vårt energisystem.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1839 besvarad av

den 15 juni

Svar på fråga 2004/05:1839 om kärnkraften

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att mot bakgrund av Miljödomstolens yttrande skapa ökad klarhet om kärnkraftens roll i vårt energisystem.

Regeringen har nyligen, som ett led i omställningen av energisystemet, beslutat att rätten att driva Barsebäcksverket ska upphöra. Regeringens inställning till kärnkraften är att den successivt ska fasas ut, därom råder inget tvivel. Kärnkraften är inte en långsiktigt hållbar energikälla. Varken uran eller fossila bränslen är något som vi långsiktigt kan bygga energiförsörjningen på.

På lång sikt är den självklara visionen att hela energiförsörjningen ska baseras på förnybar energi. Vi har redan kommit en lång bit på väg med omställningen och vi har en betydande andel förnybar energi i vårt energisystem. Det är dock fortfarande en lång och mödosam väg kvar. Kärnkraften kommer därför att behövas under en relativt lång period. Under den perioden ska kärnkraftsanläggningarna drivas så säkert och effektivt som möjligt och en förutsättning för detta är att företagen har möjlighet att göra nyinvesteringar av olika slag.

Miljödomstolen har hänskjutit ärendet rörande miljöprövningen av Ringhalsverket till regeringen. Regeringen har nu att pröva befintlig och utökad verksamhet vid Ringhals kärnkraftverk enligt miljöbalken. Handläggningen av ärendet pågår inom Regeringskansliet. Jag kommer att verka för att prövningen får en så allsidig belysning som möjligt, men jag kan inte ge något förhandsbesked om resultatet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.