Till innehåll på sidan

Kemiska vapen i krigföringen mellan turkiska regeringen och PKK

Skriftlig fråga 2009/10:1012 av Kakabaveh, Amineh (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-09-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-10-04
Besvarad
2010-10-04
Svar anmält
2010-10-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 september

Fråga

2009/10:1012 Kemiska vapen i krigföringen mellan turkiska regeringen och PKK

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Kriget mellan PKK-gerillan och den turkiska regeringen har medfört stora offer bland civilbefolkningen. Gerillan har vid flera tillfällen utlyst ensidig vapenvila. Dessa vapenvilor har dock alltid avfärdats av regeringen. Nu har det kommit uppgifter att den turkiska regeringen använt sig av kemiska vapen mot PKK:s stridande. Tidningen Der Spiegel har publicerat fotografier som överlämnats till den av en människorättsorganisation. Tidningen har tvekat om publiceringen av bilderna på grund av att de ansetts alltför stötande, men låtit experter på bildmanipulation undersöka dem. Dessa har intygat bildernas äkthet. Att använda kemiska vapen, oavsett mot vem, är ett grovt brott mot mänskliga rättigheter. Misstanken att Turkiet använt sig av kemiska vapen kan inte sopas under mattan – vilket skedde då tyske utrikesministern besökte Turkiet – utan måste noggrant undersökas av en oberoende kommission. Det är en fråga inte bara för Tyskland utan också för hela EU, inklusive Sverige.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vad avser utrikesministern att göra inom EU för att ta upp frågan om att en oberoende kommission undersöker om Turkiet använt kemiska vapen i kriget med PKK?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1012 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 4 oktober

Svar på fråga

2009/10:1012 Kemiska vapen i krigföringen mellan turkiska regeringen och PKK

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra inom EU för att ta upp frågan om att en oberoende kommission undersöker om Turkiet använt kemiska vapen i kriget med PKK.

Turkiet är part till den internationella konventionen mot kemiska stridsmedel från 1997. Turkiet har framhållit att man inte har tillgång till eller använder några kemiska stridsmedel. Jag bedömer inte att tidningsuppgifterna ger skäl att ifrågasätta den turkiska regeringens förklaring.

Kampen mot terrorismen är Turkiets största säkerhetspolitiska utmaning. Den måste föras med respekt för folkrätten och för humanitära överväganden. Sverige har på egen hand och genom Europeiska unionen givit sitt tydliga stöd till Turkiets ansträngningar och uttryckt sin sympati för de tusentals offren för PKK:s terrorverksamhet sedan dess början på 1980-talet.

Den kurdiska frågan kan bara lösas på demokratisk väg. För att uppnå en hållbar framtid för Turkiets kurdiska minoritet krävs framsteg i sociala och medborgerliga rättigheter. Det är glädjande att den turkiska regeringen visat en växande insikt om detta. Inte minst genom den så kallade demokratiska öppningen, där regeringen tagit initiala steg mot förbättringar av de medborgerliga rättigheterna för landets kurder. Tyvärr har detta initiativ endast delvis fullföljts. Sverige och EU har fortsatt, att inom ramen för Turkiets EU-förhandlingar, ställa krav på stärkt respekt för yttrandefrihet liksom ökade politiska och kulturella rättigheter för alla turkiska medborgare, inklusive de som tillhör den kurdiska minoriteten.

Ändå är det min förhoppning att Turkiet i den närmaste framtiden på nytt kan öppna för dialog i den kurdiska frågan och därmed förnya ambitionerna bakom den demokratiska öppningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.