Kinesiska bolagsförvärv

Skriftlig fråga 2019/20:590 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-05
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Nyligen publicerade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) den första allmänt kända kartläggningen av kinesiska bolagsförvärv i Sverige. Den är intressant inte minst mot bakgrund av Kinas stormaktsambitoner och sambandet mellan de svenska förvärvade bolagens verksamhetsområden och de områden som den kinesiska regimen uttalat som viktiga. Detta gäller särskilt i den statliga industriplanen Made in China 2025, vilken specificerar områden som viktiga i syfte att göra landet tekniskt självförsörjande och i vissa fall världsledande.

I FOI:s studie framgår det också att det troligen finns ett mörkertal gällande antalet kinesiska uppköp på grund av svårigheter med datainsamling och att det i frågan finns ett utrymme för fortsatta och fördjupade kartläggningar. 

Utöver Kinas ambitioner på den globala scenen är Kina inte som vilket land som helst, utan landet är en auktoritär enpartistat. Kinesiska bolag är i lag skyldiga att samarbeta och dela med sig av information till regimens underrättelsetjänst. Det är därför inte oproblematiskt att kinesiska företag, direkt eller indirekt, köper upp svenska företag och svenskt kunnande. Ytterst står svensk konkurrenskraft, innovationsförmåga och säkerhet på spel. 

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag rikta följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att möjliggöra en fördjupning av kartläggningen av kinesiska bolagsförvärv i Sverige, och vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit eller kommer att vidta för att förhindra potentiella säkerhetsrisker kring kinesiska företagsköp?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:590 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/04099

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:590 av Tobias Andersson (SD)
Kinesiska bolagsförvärv

Tobias Andersson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att möjliggöra en fördjupning av kartläggningen av kinesiska bolagsförvärv i Sverige, och vilka åtgärder regeringen vidtagit eller kommer att vidta för att förhindra potentiella säkerhetsrisker kring kinesiska företagsköp.

Sverige har en öppen ekonomi med stark betoning på frihandel. Det ligger i Sveriges intresse att ha handel med andra länder, bland dem Kina, för jobb och tillväxt i Sverige. Regeringen är samtidigt medveten om de säkerhetsproblem som kan uppstå vid utländska förvärv av exempelvis känslig infrastruktur och känsliga teknologier. I regeringens skrivelse Arbetet i frågor som rör Kina (skr. 2019/20:18) har regeringen också uttalat att Kinas växande globala inflytande innebär både möjligheter och utmaningar.

Kunskapen om Kina och dess agerande behöver öka i hela samhället. Jag välkomnar därför den kartläggning som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) genomfört. För att utveckla den samlade kompetensen i frågor som rör Kina kommer regeringen att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om Kina.

När det gäller köp av svenska företag har regeringen nyligen tillsatt en utredning (Ju 2019:06) som ska lämna förslag på hur ett svenskt system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas. Uppdraget ska redovisas i november 2021.

Stockholm den 18 december 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.