Kommunernas arbete för att ta emot barn till IS-anhängare

Skriftlig fråga 2018/19:811 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För någon dag sedan kunde Sveriges Radios Ekoredaktion rapportera om Center mot våldsbejakande extremisms arbete. Det uppgavs att centret förbereder för att fler svenska barn till IS-anhängare ska kunna komma till Sverige.

Från regeringens sida har det tidigare angivits att antalet föräldralösa barn beräknas till 12–14 stycken, varav flera redan nu åter befinner sig i Sverige. I övrigt antas det finnas kanske 60 barn som uppges ha svensk koppling och minst en förälder kvar i livet.

Enligt Ekot vidtas nu vissa mått och steg: På Center mot Våldsbejakande extremism har man de senaste månaderna arbetat för att öka samhällets beredskap för att ta emot barn som kan komma tillbaka. Det innebär också att ett antal av landets kommuner i så fall måste förbereda sig på ett mottagande, antingen av barn som familjeseparerats eller att även föräldrar som kan vara starkt radikaliserade ges möjlighet att komma till Sverige antingen tillsammans med sina barn eller i ett senare skede som anhöriga.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Pågår ett arbete för att förbereda ett antal kommuner för att ta emot barn till IS-anhängare som familjeseparerats eller för att även föräldrar som kan vara starkt radikaliserade ges möjlighet att komma till Sverige antingen tillsammans med sina barn eller i ett senare skede som anhöriga?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-06-20 Överlämnad: 2019-06-24 Anmäld: 2019-06-25 Svarsdatum: 2019-07-08 Sista svarsdatum: 2019-07-08
Svar på skriftlig fråga