Svar på fråga 2022/23:256 av Marcus Andersson (S)
Kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen
Marcus Andersson har frågat mig hur jag avser att underlätta för Sveriges kommuner att säkerställa kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen.
Kompetensförsörjning är en viktig fråga och en stor utmaning för äldreomsorgen. Kommunerna är huvudmän för äldreomsorgen och således ansvariga för arbetsvillkor och kompetensförsörjning. Arbetsgivarnas förmåga att rekrytera och behålla personer med rätt kompetens, liksom att organisera verksamheten effektivt är avgörande för att säkerställa kompetensförsörjningsbehovet. Staten har samtidigt ett övergripande ansvar för att kommunerna har likvärdiga förutsättningar och kapacitet att utföra sitt välfärdsuppdrag.
Regeringen bidrar på flera sätt i kommunernas viktiga arbete avseende detta. Bland annat fortsätter Äldreomsorgslyftet under 2023 och omfattar 1,7 miljarder kronor. I regeringens budgetproposition för 2023 föreslås vidare att satsningen för utbildning till specialistundersköterska ska fortsätta liksom flera andra riktade statsbidrag som ökar förutsättningarna för kommunerna. Därutöver avsätter regeringen 4 miljarder kronor årligen till landets kommuner i syfte att säkerställa en god vård och omsorg för äldre personer. Dessa medel kan också användas till kompetensutveckling för personalen.
Staten och kommunerna behöver fortsätta att arbeta tillsammans för att långsiktigt stärka tillgången till kompetens i äldreomsorgen i hela landet.
Kompetensförsörjningen kan emellertid inte tillgodoses enbart med ökade resurser eller fler medarbetare. Potentialen i förändrade arbetssätt, digitalisering, välfärdsteknik och övrig effektivisering behöver också tas tillvara. Jag kommer fortsätta följa frågan noga och se över hur vi bäst kan arbeta vidare med att stärka kompetensen i äldreomsorgen.
Stockholm den 1 februari 2023
Anna Tenje