Konfiskering av mark vid Nineveslätten

Skriftlig fråga 2019/20:1696 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-29
Överlämnad
2020-06-30
Besvarad
2020-07-14
Sista svarsdatum
2020-07-14
Svarsdatum
2020-07-14
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Samtidigt som större delen av världen är upptagen med att hantera coronaviruset med alla dess följder ser vi fortsatt olika former av övergrepp runt om i världen. I vissa fall har de, till följd av virusets framfart, bromsat ned och i andra fall ökat – just på grund av att fokus just nu riktas mot pandemin.

Vad vi nu börjat se i Irak är minst sagt oroväckande. Enligt en tidigare parlamentsledamot från KRG-regionen har den paramilitära shiagruppen Hashd al-Shaabi börjat konfiskera mark tillhörande de religiösa minoriteterna på Nineveslätten. Det är inte första gången den Iranstödda shiamilisen begår övergrepp, varför det också är klart att med deras offensiv också följer krigsbrott. Offren, i detta fall främst kurdiska shabaker, kristna och turkmener, lär mot bakgrund av tidigare händelser kopplade till Hashd al-Shaabis omfattande övergrepp inte få någon hjälp från den irakiska regeringen.

Situationen på Nineveslätten är minst sagt instabil och osäker för de invånare som bor där, även efter att Islamiska staten drevs ut från området. Majoriteten av de kristna som flytt och nästan 3 500 shabaker har av den anledningen inte återvänt till sina hem. Behovet av stöd för att dels bygga upp området, dels möjliggöra vitala samhällsfunktioner är stort.

Tillståndet är med andra ord kritiskt, och det är inte svårt att se vilka intentioner de shiitiska extremisterna har, då de i takt med sina utrensningar har börjat bygga nya bosättningar i området. Med tvång tvingas människor på flykt och in kommer nya, vilket i grunden innebär att milisen verkar för att ändra demografin i grunden. På detta sätt omöjliggör de för ursprungsbefolkningen att leva som förr.

Sverigedemokraterna har sedan länge betonat vikten av att på olika sätt stödja minoriteterna på Nineveslätten, just på grund av att de är extra utsatta.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att agera för att stödja minoriteterna från Nineveslätten i Irak, och vilka åtgärder kan vi i sådana fall förvänta oss?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1696 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1696 av Markus Wiechel (SD) Konfiskering av mark vid Nineveslätten

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att agera för att stödja minoriteterna från Nineveslätten i Irak, och vilka åtgärder som kan förväntas.

Jag delar Markus Wiechels ståndpunkt när det gäller vikten av att skydda Iraks religiösa och etniska minoriteter. Minoritetsgrupper bosatta på Nineveslätten drabbades mycket hårt under Daesh, och deras situation förblir bekymmersam. På kort sikt är förbättrad säkerhet och återuppbyggnad av de befriade områdena viktiga förutsättningar för att minoritetsgrupper ska kunna återvända till sina tidigare hemtrakter. Mer långsiktiga insatser krävs också rörande ansvarsutkrävande för de allvarliga brott som begåtts av Daesh och genomförande av reformer för mer jämlika villkor för Iraks olika befolkningsgrupper. Det är också viktigt att finna en långsiktig politisk lösning rörande kontrollen och ansvaret över det så kallade omtvistade området där många minoriteter har sina hemtrakter. UD:s rapport om situationen för de mänskliga rättigheterna i Irak tar bl.a. upp minoritetsgruppers situation.

Sverige har ett brett och långsiktigt engagemang i Irak för att stödja framväxten av ett demokratiskt, fredligt och inkluderande samhälle. Sveriges utvecklingssamarbete med Irak fokuserar särskilt på insatser för återuppbyggnad och stabilisering i de områden som befriats från Daesh, inklusive Nineveslätten. Därutöver har Sverige också ett omfattande humanitärt stöd till Irak och bidrar med personal till FN:s bevisinsamlingsmekanism för brott begångna av Daeash (UNITAD).

Sverige arbetar sedan lång tid för ett aktivt engagemang från FN i Irak rörande försoning och fredsbyggande, inklusive genom FN:s insats, UNAMI.

I möten med företrädare för den irakiska regeringen och när Irak diskuteras i FN och EU lyfter Sverige fram vikten av att minska etniska och religiösa minoriteters utsatthet, något jag även tog upp i mitt samtal med Iraks utrikesminister Fuad Hussein i juni.

Jag har tidigare redogjort för vad Sverige gör för att stötta minoritetsgrupper i Irak i svaret på interpellation 2019/20:174 av Lars Adaktusson.

Stockholm den 14 juli 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.