Konfiskering av mark vid Nineveslätten

Skriftlig fråga 2019/20:1696 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Samtidigt som större delen av världen är upptagen med att hantera coronaviruset med alla dess följder ser vi fortsatt olika former av övergrepp runt om i världen. I vissa fall har de, till följd av virusets framfart, bromsat ned och i andra fall ökat – just på grund av att fokus just nu riktas mot pandemin.

Vad vi nu börjat se i Irak är minst sagt oroväckande. Enligt en tidigare parlamentsledamot från KRG-regionen har den paramilitära shiagruppen Hashd al-Shaabi börjat konfiskera mark tillhörande de religiösa minoriteterna på Nineveslätten. Det är inte första gången den Iranstödda shiamilisen begår övergrepp, varför det också är klart att med deras offensiv också följer krigsbrott. Offren, i detta fall främst kurdiska shabaker, kristna och turkmener, lär mot bakgrund av tidigare händelser kopplade till Hashd al-Shaabis omfattande övergrepp inte få någon hjälp från den irakiska regeringen.

Situationen på Nineveslätten är minst sagt instabil och osäker för de invånare som bor där, även efter att Islamiska staten drevs ut från området. Majoriteten av de kristna som flytt och nästan 3 500 shabaker har av den anledningen inte återvänt till sina hem. Behovet av stöd för att dels bygga upp området, dels möjliggöra vitala samhällsfunktioner är stort.

Tillståndet är med andra ord kritiskt, och det är inte svårt att se vilka intentioner de shiitiska extremisterna har, då de i takt med sina utrensningar har börjat bygga nya bosättningar i området. Med tvång tvingas människor på flykt och in kommer nya, vilket i grunden innebär att milisen verkar för att ändra demografin i grunden. På detta sätt omöjliggör de för ursprungsbefolkningen att leva som förr.

Sverigedemokraterna har sedan länge betonat vikten av att på olika sätt stödja minoriteterna på Nineveslätten, just på grund av att de är extra utsatta.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att agera för att stödja minoriteterna från Nineveslätten i Irak, och vilka åtgärder kan vi i sådana fall förvänta oss?

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2020-06-29 Överlämnad: 2020-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.