Kostnader för vaccin

Skriftlig fråga 2008/09:1090 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-21
Besvarad
2009-08-04
Anmäld
2009-08-13
Svar anmält
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga

2008/09:1090 Kostnader för vaccin

av Peter Hultqvist (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Dalarnas landsting har ansvaret för att vaccinera länets befolkning mot den så kallade svininfluensan. Kostnaden för detta, utan avgifter och med två vaccineringstillfällen, uppges av landstingsledningen uppgå till ca 50 miljoner kronor. Dessa pengar finns ej budgeterade. Risken är uppenbar att de på ett negativt sätt kommer att belasta landstingets ekonomi.

Totalt för landet räknar SKL med att kostnaden blir mellan 2 och 3 miljarder kronor. Om avgifter sätts för att kompensera en del av de extra kostnaderna blir effekten med stor sannolikhet att delar av befolkningen inte vaccineras. Alternativet är neddragningar i annan viktig sjukvårdande verksamhet. Hittills har regeringen sagt nej till extra pengar för att kompensera landstingens extra kostnader.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta dels för att eventuella avgiftsuttag inte ska leda till att människor avstår från vaccinering, dels för att inte en konsekvens av de ökade kostnaderna blir neddragningar i annan sjukvårdande verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1090 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 4 augusti

Svar på fråga

2008/09:1090 Kostnader för vaccin

Statsrådet Maria Larsson

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, dels för att eventuella avgiftsuttag inte ska leda till att människor avstår från vaccinering mot influensa A (H1N1), dels för att neddragningar i annan sjukvårdande verksamhet inte ska bli en konsekvens av landstingens ökade kostnader i samband med vaccinering.

Jag vill börja med att säga att regeringen tar spridningen av den nya influensan, influensa A (H1N1) på stort allvar. Det arbete inom Regeringskansliet och berörda myndigheter som redan pågått under lång tid för att stärka beredskapen inför en pandemi har därför intensifierats. Insatserna inkluderar medicinska åtgärder som att genom avtal säkra tillgången till vaccin samt inköp och lagring av antivirala läkemedel med mera. Det handlar också om icke-medicinska åtgärder som information till allmänheten och att identifiera samhällsviktiga funktioner och planera för att kunna upprätthålla verksamheten i dessa i händelse av hög sjukfrånvaro.

När det gäller vaccinationer är det enligt hälso- och sjukvårdslagen respektive smittskyddslagen landstingen som har det övergripande ansvaret. I samband med det nu aktuella vaccinet mot H1N1 är det staten som står för den så kallade pandemigarantin. Den innebär att staten har ingått ett avtal med vaccinproducenten som säkerställer leverans av 18 miljoner doser vaccin i händelse av en pandemi och betalar kostnaderna förknippade med detta avtal.

Landstingen står däremot för kostnaderna för inköp av själva vaccinet när det levereras. Detta framgår av det avtal om leverans av vaccin som Stockolms läns landsting har ingått på alla landstings vägnar och som undertecknats av samtliga landsting. Landstingen har också ansvaret för övriga kostnader som kan uppstå i samband med vaccinering mot den nya influensan.

Ansvarsfördelningen beträffande vaccinkostnaderna framgår således tydligt av lagstiftning och avtal. Samhällets krisberedskap bygger vidare på den huvudprincip som säger att den huvudman som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden gör det också under en krissituation.

En influensapandemi innebär ett ökat tryck på sjukvården och detta har funnits med i planeringsförutsättningarna inför en pandemi. Som alltid gäller att landstingen måste prioritera den viktigaste verksamheten inom sjukvården. Jag har självfallet stor respekt för den stora utmaning det innebär för landstingen och alla berörda inom hälso- och sjukvården att genomföra en omfattande vaccinationskampanj. Min bedömning är dock, efter att ha lyssnat på våra experter, att det skulle innebära en ännu större utmaning för sjukvården om vi inte skulle genomföra vaccinationskampanjen.

Ett sätt att minska belastningen på sjukvården från influensapandemin och hindra undanträngning av annan viktig sjukvårdande verksamhet är just att vaccinera mot influensan. Socialstyrelsen bedömer att vaccinering mot influensan skulle innebära att antalet personer som behöver sjukhusvård och i synnerhet intensivvård kommer att vara väsentligt mindre, vilket i sin tur minskar risken för överbelastning av sjukvården och undanträngning av annan viktig sjukvårdande verksamhet.

För att vaccinationskampanjen ska få så god effekt som möjligt på smittspridningen i samhället är det viktigt att vi uppnår en god täckning. Här kan landstingen bidra med att på olika sätt göra det enkelt för människor att bli vaccinerade. Jag kommer själv att fortsätta att noga följa influensautvecklingen och frågor som kan uppstå kring vaccinationerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.