kostnadsersättning för gymnasieskolor

Skriftlig fråga 2002/03:882 av Davidson, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-07
Anmäld
2003-05-07
Besvarad
2003-05-14
Svar anmält
2003-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 maj

Fråga 2002/03:882

av Inger Davidson (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om kostnadsersättning för gymnasieskolor

På senare tid har det kommit flera signaler om att ersättningen till friskolor i vissa kommuner inte följer en kostnadsbaserad ersättningsmodell.

Ett exempel är Västerås där de förtroendevalda har fattat ett beslut om en sänkning av ersättningen för ett fristående gymnasium från riksprislistans 74 000 kr för medieprogrammet till ca 62 000 kr från och med höstterminen 2003.

Samtidigt anger den kommunala utförarorganisationen att kostnaden för det egna medieprogrammet är 92 800 kr. Detta belopp tar också utförarorganisationen ut av omkringliggande kommuner som interkommunal ersättning. Den uppställning som utförarorganisationen anger följer helt Skolverkets mall för redovisning av kostnader.

Kommunens beställarorganisation har redovisat kostnaderna till Skolverket. Den naturliga kostnadsspridningen som borde finnas mellan olika program saknas i stort. Beställarorganisationen uppger att ersättningsmodellen inte är kostnadsbaserad utan bygger på en fördelning utifrån utbildningsnämndens budget.

Detta strider mot intentionerna med den nya ersättningsmodellen.

Vad avser utbildningsministern att göra för att fristående gymnasieskolor ska ges samma kostnadstäckning som kommunala gymnasieskolor?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:882 besvarad av

den 14 maj

Svar på fråga 2002/03:882 om kostnadsersättning för gymnasieskolor

Utbildningsminister Thomas Östros

Inger Davidson har frågat mig vad jag avser att göra för att fristående gymnasieskolor ska få samma kostnadstäckning som kommunala gymnasieskolor.

Enligt skollagen (1985:1100) ska elevens hemkommun bestämma bidraget till en fristående gymnasieskola efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till motsvarande nationella program i de egna gymnasieskolorna. Om motsvarande program inte anordnas i kommunen och inte heller av den kommun där den fristående skolan är belägen ska den så kallade riksprislistan användas.

Den grundläggande principen för resursfördelning är att kommunala och fristående skolor ska ha samma ekonomiska villkor. Efter riksdagens tillkännagivande med anledning av propositionen Fristående skolor (prop. 2001/02:35) har Skolverket utarbetat ett system för redovisning av kostnaderna för olika program vid kommunala gymnasieskolor. I systemet redovisas av kommunerna fastställda bidragsbelopp för 2003. Genom att även kommunernas efterkalkyler ska redovisas kommer systemet på sikt att ge en tydlig bild av de faktiska kostnaderna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.