Kraftig ökning av ungdomsbrotten i Göteborg

Skriftlig fråga 2015/16:1534 av Ellen Juntti (M)

Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Anders Börjesson, polisområdeschef i Göteborg City, larmar i Ekot i Sveriges Radio om att ungdomsbrotten ökat kraftigt i Göteborg. Under sommaren har stora grupper av ungdomar samlats utanför köpcentrumet Nordstan. De har begått brott och varit allmänt stökiga.

Droghandeln sker öppet och det är stora problem med fickstölder, rån, misshandel och stölder i närliggande butiker. Koncentrationen av brott på en sådan liten plats har polisen inte sett tidigare. Den har blivit värre, enligt Börjesson.

Enligt polisen är många av dessa brottslingar nyanlända ensamkommande flyktingbarn samt ungdomar från Nordafrika. Detta är inget nytt problem, men regeringen är passiv med bland annat åldersbestämningar och hur man ska hantera gatubarnen från Nordafrika.

Det är tydligt att polisen inte klarar av situationen som blivit näst intill övermäktig. Inte minst med tanke på polisbristen i landet.

Dessa ungdomar, i väldigt stora grupper, skrämmer människor och oskyldiga människor blir misshandlade och rånade. Situationen är akut och åtgärder måste sättas in direkt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga det ansvariga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka denna typ av brottslighet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-08-25 Överlämnad: 2016-08-25 Anmäld: 2016-09-01 Svarsdatum: 2016-09-09 Sista svarsdatum: 2016-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga