kraftledningar i tätbebyggt område

Skriftlig fråga 1999/2000:1086 av Agestav, Amanda (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-06
Anmäld
2000-06-13
Besvarad
2000-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 juni

Fråga 1999/2000:1086

av Amanda Agestav (kd) till näringsminister Björn Rosengren om kraftledningar i tätbebyggt område

Fortfarande finns en mängd kraftledningar ovan jord. Många kommuner skulle av estetiska och säkerhetsmässiga skäl vilja se att dessa grävdes ned. Kraftbolagen säger sig också vara positiva till en nedgrävning av kraftledningarna, då det skulle krävas mindre resurser till underhåll. Problemet är att det inte finns några incitament för vare sig kommunerna eller kraftbolagen att gräva ned dessa ledningar. Enligt min mening borde lagstiftningen skärpas på detta område.

Vilka åtgärder avser ministern vidta mot kraftledningar ovan jord i tätbebyggt område?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1086 besvarad av

den 19 juni

Svar på fråga 1999/2000:1086 om kraftledningar i tätbebyggt område

Näringsminister Björn Rosengren

Amanda Agestav har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot kraftledningar ovan jord i tätbebyggt område.

Kraftledningar genom tätbebyggda områden är något som ofta engagerar många människor eftersom elektriska starkströmsledningar ovan jord både påverkar landskapsbilden och alstrar elektromagnetiska fält.

Det krävs nätkoncession enligt ellagen (1997:857) för att få bygga eller använda elektriska starkströmsledningar. I ärenden som gäller ansökan om nätkoncession tillämpas miljöbalkens bestämmelser samtidigt som en bedömning ska göras om anläggningen är lämplig från allmän synpunkt. Enligt min mening är dessa bestämmelser fullt tillräckliga för att besluta om kraftledningars sträckning genom tätbebyggda områden. Jag har därför inte för avsikt att vidta några åtgärder i detta avseende.

Regeringen följer noga utvecklingen rörande eventuella hälsoeffekter av exponering för elektriska och magnetiska fält och vi tar denna fråga på stort allvar. Sedan lång tid tillbaka pågår det både i Sverige och utomlands en omfattande forskning för att utröna om exponering för elektriska och magnetiska fält medför någon skadlig påverkan på människor och djur.

De fem centrala myndigheterna Arbetarskyddsstyrelsen, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Statens strålskyddsinstitut har uttalat att de är eniga om att de forskningsresultat som presenterats inte motiverar eller ger underlag för några gränsvärden för lågfrekventa elektriska och magnetiska fält. Myndigheterna rekommenderar en försiktighetsprincip som baseras främst på att cancerrisker inte kan uteslutas. Försiktighetsprincipen i det här sammanhanget innebär att man bör sträva efter att minska fält som avviker starkt från vad som kan anses normalt i den aktuella miljön förutsatt att åtgärder kan vidtas till rimliga kostnader och konsekvenser i övrigt. När det gäller nya elanläggningar, apparater och byggnader bör man redan vid planeringen sträva efter att utforma och placera dessa så att exponering begränsas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.