Kränkningar av yttrandefriheten i Tunisien

Skriftlig fråga 2005/06:726 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-09
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 december

Fråga 2005/06:726 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Kränkningar av yttrandefriheten i Tunisien

Den 16@18 november ägde Förenta nationernas världstoppmöte om informationssamhället (WSIS) rum i Tunisiens huvudstad Tunis. Såväl före som under och efter detta toppmöte har värdnationen Tunisien fortsatt att kränka de mänskliga fri- och rättigheterna. Ett flertal människorättsaktivister har fängslats, Internet motarbetas och det har skett kraftiga inskränkningar i yttrandefriheten.

Människorättsorganisationer som Amnesty International har bland annat via sin rapport Tunisia: Human rights abuses in the run up to the WSIS visat hur Tunisien kontinuerligt gör inskränkningar i precis de rättigheter som FN-toppmötet om information och det fria ordet hade till syfte att främja. Det fanns förhoppningar om att toppmötet i Tunis skulle leda till att landet lättade på åtstramningarna i yttrandefriheten.

Men med facit i hand en månad efter toppmötet har situationen inte förbättrats utan snarare förvärrats. Trakasserier har trappats upp mot oppositionen i landet och under toppmötet motarbetades skarpt utländska deltagare som försökte protestera mot landets brott mot mänskliga fri- och rättigheter. Flera ledande i civilsamhället och politiska partier har hungerstrejkat under hösten med tre politiska krav på agendan: yttrandefrihet, organisationsfrihet samt att alla politiska fångar ska frisläppas.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att skärpa den svenska dialogen med Tunisien vad gäller landets brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och därmed tillgodose landets politiska oppositions krav om att den tunisiska regeringen ska släppa alla politiska fångar, införa yttrandefrihet och organisationsfrihet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:726 besvarad av

den 9 januari

Svar på fråga 2005/06:726 om kränkningar av yttrandefriheten i Tunisien

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att skärpa dialogen om mänskliga rättigheter med Tunisien.

Låt mig inleda med att säga att jag delar frågeställarens oro över situationen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter i Tunisien. Sverige och EU är drivande i dessa frågor och fördömer konsekvent kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Vår kritik innefattar den bristande respekten för yttrande- och föreningsfriheten och därmed också svårigheterna för regimkritiska organisationer att vinna legalt erkännande från regeringen.

Genom internationella konferenser som Förenta Nationernas världstoppmöte om informationssamhället ökar kontaktytorna och därmed möjligheterna för omvärlden att påverka. Detta har även förutsättningar att gynna de reformvänliga krafterna i landet. Dialog, uppmuntran och utökade politiska och ekonomiska kontakter lägger grunden för en utveckling mot ökad demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

I detta sammanhang utgör Barcelonaprocessen ett viktigt verktyg för att främja reformer. EU ställer höga krav på partnerländerna vad gäller mänskliga rättigheter, demokratireformer, jämställdhet och korruptionsbekämpning. Tecken på en viss positiv utveckling finns. Till exempel kommer Tunisien och EU under våren att inom ramen för Barcelonaprocessen etablera en underkommitté för mänskliga rättigheter. Den tunisiska regeringen har vidare tillsatt en person med uppdrag att finna former för en dialog mellan regering och opposition med syfte att utveckla en fri opinionsbildning och en verklig debatt mellan regering och opposition. Även om EU-samarbetet har åstadkommit vissa framsteg återstår dock mycket att göra. Jag avser också framöver att utnyttja den särskilda tyngd som ett gemensamt EU-agerande erbjuder för att ta upp frågor om yttrande‑, förenings- och mediefrihet med de tunisiska myndigheterna. Parallellt med detta kommer vi att fortsätta våra bilaterala ansträngningar att påverka Tunisien i positiv riktning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.