Krigsförbrytartribunal för Palestina

Skriftlig fråga 2008/09:1091 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-18
Svar anmält
2009-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga

2008/09:1091 Krigsförbrytartribunal för Palestina

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Tribunal är beteckning på en domstol som skapats för ett speciellt ändamål, ibland att döma krigsförbrytare i ett visst land eller i en viss region under en viss tid, ibland att slita större tvister där flera stater är inblandade. Fem tillfälliga krigsförbrytartribunaler har upprättats, nämligen för Jugoslavien, Rwanda, Sierra Leone, Kambodja och Libanon. En tribunal, Internationella brottmålsdomstolen, är permanent. Samtliga tribunaler är upprättade genom eller i samråd med FN.

Palestinakonflikten och krigsförbrytelser från alla inblandade parter har pågått länge. Alla parter sysslar med vedergällning och vedergällningar för vedergällningen. Våldsspiralen bara fortsätter att skruva palestinier och israeler ned mot mänsklighetens och civilisationens botten. En möjlighet att bromsa övergreppen vore att upprätta en tribunal som systematiskt registrerar anklagelser och anmälningar, rättsligt genomlyser dem och sedan avkräver att berörd part straffar förövaren eller ansvariga.

Avser utrikesministern att genom EU-ordförandeskapet ta initiativ till en krigsförbrytartribunal för Palestina eller någon annan form av rättsligt forum som kan registrera, bedöma och kräva åtgärder mot krigsförbrytelser i Palestina?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1091 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 augusti

Svar på frågorna

2008/09:1089 Israeliska krigsförbrytelser

2008/09:1091 Krigsförbrytartribunal för Palestina

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta via EU-ordförandeskapet för att politiskt och militärt ansvariga för krigsförbrytelserna i Gaza ställs till ansvar, samt om jag avser att genom EU-ordförandeskapet ta initiativ till en krigsförbrytartribunal för Palestina eller någon annan form av rättsligt forum som kan registrera, bedöma och kräva åtgärder mot krigsförbrytelser i Palestina. Jag besvarar båda frågorna i ett sammanhang.

En central skyldighet inom den internationella humanitära rätten (IHL) är att utreda eventuella krigsförbrytelser och ställa ansvariga till svars. I första hand är det parterna själva som har denna skyldighet. I andra hand, om parterna saknar möjlighet, kan det internationella samfundet bistå genom att tillsätta en internationell utredning.

Redan under den pågående väpnade konflikten framhöll Sverige vikten av att klarlägga eventuella brott mot IHL och de mänskliga rättigheterna. Det kan konstateras att flera utredningar tillsatts. Israels försvarsmakt har genomfört ett antal, dock huvudsakligen interna, sådana.

Därtill har FN:s råd för mänskliga rättigheter också tillsatt en undersökningskommission som väntas presentera en rapport i september 2009. Denna kommission ska undersöka båda parternas eventuella brott mot IHL och de mänskliga rättigheterna under konflikten.

FN genomförde också en intern utredning, den så kallade Board of Inquiry, vars uppdrag var att utreda skador och dödsfall i anslutning till FN:s anläggningar och verksamhet. För närvarande finns därutöver inga planer om att upprätta någon form av tribunal för de palestinska områdena.

Det är viktigt att brott mot IHL utreds. Det internationella samfundet förväntar sig att parterna uppfyller sin folkrättsliga skyldighet att utreda och utkräva ansvar för eventuella brott mot IHL. Sverige och EU delar denna förväntan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.