Svar på fråga 2020/21:1348 av Ellen Juntti (M) Kriminaliteten inom svensk fotboll
Ellen Juntti har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att bekämpa kriminaliteten inom svensk fotboll.
Jag delar bilden av att detta handlar om en kamp mot organiserad brottslighet, mot penningtvätt och mot idrottsförstörelse. Arbetet mot matchfixning och annan idrottsrelaterad brottslighet är komplext och flera aktörer måste ta ett större ansvar. Som regeringen har klargjort i budgetpropositionen för 2021 finns det exempelvis vadhållning på den svenska spelmarknaden som medför en oacceptabel risk för matchfixning.
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att bekämpa den idrottsrelaterade brottsligheten. I slutet av förra året fick Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet, i uppdrag att bland annat utreda hur arbetet mot matchfixning kan stärkas. Gymnastik- och idrottshögskolan, Centrum för idrottsforskning, har fått i uppdrag att göra en särskild analys av idrottsrörelsens olika funktioner och verktyg för att upptäcka och komma tillrätta med verksamheter där det kan förekomma brottslig eller på annat sätt skadlig verksamhet.
Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten arbetar aktivt med att utreda och lagföra matchfixningsrelaterade brott och andra brott som kriminella begår genom att använda sig av den svenska spelmarknaden. Myndigheterna samverkar också med andra centrala aktörer i sammanhanget, som exempelvis Riksidrottsförbundet. Den 27 januari genomfördes ett digitalt möte mellan statssekreterarna vid Kulturdepartementet och Justitiedepartementet samt företrädare för Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten för att få en uppdaterad lägesbild samt information om det fortsatta arbetet.
Matchfixning och annan idrottsrelaterad brottslighet är ett allvarligt hot mot idrotten och spelmarknaden. Jag och regeringen följer utvecklingen och utesluter inte ytterligare åtgärder.
Stockholm den 27 januari 2021
Mikael Damberg