Kuba

Skriftlig fråga 2020/21:3371 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-23
Överlämnad
2021-07-26
Besvarad
2021-08-09
Sista svarsdatum
2021-08-09
Svarsdatum
2021-08-09
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

De senaste veckorna har omvärlden kunnat följa hur ett modigt kubanskt folk demonstrerat för mänskliga rättigheter, frihet och upprättat människovärde. Regimen har vidtagit hårda motåtgärder. Folk fängslas och utsätts för övergrepp. En kommunistisk diktatur visar sitt rätta ansikte.

Från USA meddelas att åtgärder nu vidtas för att markera mot de brott som begås mot befolkningen på Kuba. Sanktioner riktas mot landets försvarsminister samt en säkerhetsorganisation. Fler åtgärder kan vara att vänta. Markeringarna vilar på den globala Magnitskijlag som antagits av kongressen redan 2012.

EU har 2020 antagit en likartad sanktionsregim ”mot kränkningar av och brott mot mänskliga rättigheter”. Den borde vara tillämpbar på det som nu händer i Kuba och den kommunistiska regimens våldsanvändning mot ett frihetstörstande folk.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser regeringen att driva på för att EU ska använda sanktionsregimen mot kränkningar av och brott mot mänskliga rättigheter mot personer eller juridiska objekt i Kuba för den senaste tidens våld och övergrepp riktade mot fredliga demonstranter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3371 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/33 71 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3371 av Hans Wallmark (M) Kuba

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen avser att driva på för att EU ska använda sanktionsregimen mot kränkningar av och brott mot mänskliga rättigheter mot personer eller juridiska objekt i Kuba för den senaste tidens våld och övergrepp riktade mot fredliga demonstranter.

Regeringen har nära följt den senaste tidens händelser i Kuba och delar Hans Wallmarks oro för situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i landet – varför jag själv också uppmanat de kubanska myndigheterna att tillåta fredliga demonstrationer och respektera mänskliga rättigheter.

Regeringens politik gentemot Kuba innefattar en kontinuerlig och principfast dialog med kubanska regeringsföreträdare, inklusive om respekten för mänskliga rättigheter. I EU-samarbetet är Sverige en av de främsta förespråkarna för att EU på samma sätt ska vara tydlig och aktiv i dialogen med Kuba – därför var vi också en av de drivande krafterna bakom utrikesrepresentantens uttalande den 29 juli. På samtliga nivåer markerar vi när kubaners mänskliga rättigheter kränks och den senaste tidens händelser i landet utgör inte något undantag.

2003 införde EU politiska sanktioner mot Kuba som innebar att samtliga officiella kontakter med regeringen upphörde. Åtgärderna hävdes då de konstaterats vara ineffektiva och inte fått önskad effekt.

Regeringen anser fortsatt att öppenhet och kontakt är att föredra framför isolering och att vår främsta möjlighet att bidra till en nödvändig förändring i Kuba är genom rak och tydlig dialog.

Stockholm den 3 augusti 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.