Kvinnorna i Iran

Skriftlig fråga 2016/17:736 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-26
Överlämnad
2017-01-27
Anmäld
2017-01-31
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08
Besvarad
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 11–12 februari kommer statsminister Stefan Löfven att åka till Iran på inbjudan av Irans president Hassan Rouhani. Ämnena för mötet kommer att vara handelsfrågor, utvecklingen i regionen och konflikten i Syrien, enligt uppgifter från regeringen.

En fråga som borde finnas med på listan över de frågor som kommer att avhandlas under mötet är frågan om kvinnors rättigheter i Iran. Landet begår regelmässiga övergrepp av mänskliga fri- och rättigheter, och kvinnorna i landet hör till dem som drabbas värst av den islamistiska regimens förtryck. De diskrimineras såväl i lagstiftningen som i sin dagliga tillvaro. De är underordnade i hemmet, på arbetsmarknaden och i det offentliga rummet. Lagen erbjuder dem inte skydd mot de övergrepp de tvingas utstå – den sanktionerar dem. Landets politiker arbetar inte för att bryta ned denna destruktiva ordning utan gör sitt yttersta för att bevara den.

När statsministern besökte Saudiarabien i höstas så underlät han inte bara att driva frågan om kvinnors bristfälliga rättigheter i landet; han lät i samtal med medierna rentav antyda att de hinder kvinnor möter i Saudiarabien är jämförbara med de hinder kvinnor möter i Sverige. Hans uttalande fick med all rätt utstå väldigt mycket kritik. Nu när regeringen återigen besöker ett land där kvinnor systematiskt förtrycks vore det oerhört beklagligt om regeringen ånyo försummade möjligheten att väcka frågan om kvinnors rättigheter.

Regeringen brukar kalla sig världens första feministiska regering. Det borde ju i sådana fall innebära att den feministiska agendan utsträcker sig till alla politikområden, även utrikespolitiken. På regeringens hemsida kan man till exempel läsa följande:

Jämställdhet mellan män och kvinnor utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Den regering som kallar sig feministisk men inte driver frågan om kvinnors rättigheter i samtal med länder där kvinnor regelbundet förtrycks sviker med andra ord de ideal den säger sig värna och vilja befrämja.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern och regeringen att lyfta frågan om kvinnors rättigheter i samtal med Irans president och trycka på behovet av en kraftfull förbättring härvidlag?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:736 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:736 av Tina Ghasemi (M) Kvinnorna i Iran

Tina Ghasemi har frågat mig om jag och regeringen avser att lyfta frågan om kvinnors rättigheter i samtal med Irans president och trycka på behovet av en kraftfull förbättring härvidlag.

Regeringen ser allvarligt på situationen för kvinnors och flickors möjligheter att åtnjuta de mänskliga rättigheterna i Iran. Vi tar kontinuerligt upp dessa frågor i våra kontakter med iranska företrädare. Den bristande respekten för mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors rättigheter, kommer självklart att vara en mycket viktig fråga vid statsministerns möten i Iran.

Låt mig också nämna ett antal exempel på insatser regeringen gjort för att uppmärksamma MR-situationen i Iran. Vi var tillsammans med ett antal andra länder drivande för tillsättandet av FN:s specialrapportör för mänskliga rättigheter i Iran, och vi ingår i en kärngrupp som årligen lägger fram en resolution i MR-rådet i Genève om att förnya mandatet för specialrapportören. Likaså stödjer vi aktivt den årliga resolutionen om MR-situationen i Iran i FN:s generalförsamling. I samband med den universella periodiska översynen av MR-situationen i Iran som sker i MR-rådet ställer regeringen också frågor och lämnar rekommendationer till Iran. Regeringen återkommer också med en ny landrapport om MR-situationen i landet under 2017.

Regeringens engagemang för jämställdhet och kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i världen ligger fast, i enlighet med Sveriges feministiska utrikespolitik. Vi kommer att fortsätta att ta upp dessa frågor i våra kontakter med Iran, bilateralt såväl som inom FN och i EU.

Stockholm den 8 februari 2017

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.