Till innehåll på sidan

Laddinfrastruktur längs statens järnvägsanläggning

Skriftlig fråga 2020/21:1692 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-08
Överlämnad
2021-02-09
Anmäld
2021-02-10
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har under det gångna året och även under tidigare år lämnat en uppsjö av uppdrag kring laddinfrastruktur, exempelvis nya krav på laddinfrastruktur, laddinfrastruktur i byggnader, laddinfrastruktur längs större vägar, utbyggnad av elvägar, planering för elvägar och snabbladdning, laddinfrastruktur för tyngre fordon etcetera. Listan kan göras lång. Ett område är dock helt bortglömt, nämligen laddinfrastruktur längs statens järnvägsanläggning.

Trafikverket ansvarar som bekant för skötseln av cirka 14 000 spårkilometer, vilka utgör järnvägsanläggningen i Sverige. Skötseln av denna järnvägsanläggning är uppdelad i 34 baskontrakt för drift och underhåll, vilka handlas upp i konkurrens.

I dessa upphandlingar ställs krav på entreprenörerna att bidra till att minska klimatpåverkan, och då i form av minskade CO2-utsläpp. Följande står i Trafikverkets förfrågningsunderlag:

”Projektet ska verka för att reducera klimatpåverkan genom att minst 20 procent av den årliga samlade energianvändningen, avseende fordon och arbetsmaskiner, ska bestå av el från förnybara energikällor eller hållbara höginblandade och rena biodrivmedel som inte omfattas av reduktionsplikt.”

Efter dialog med branschen framgår det att dagens entreprenörer arbetar intensivt med att ställa om sina driftbilar och arbetsmaskiner till fossilfritt. Vissa mer än andra. Den väg som i huvudsak har valts är elektrifiering av berörda fordon och maskiner.

En förutsättning för att denna omställning ska kunna komma till stånd är att det finns en utbyggd laddinfrastruktur i statens järnvägsanläggning, så att dessa entreprenörer kan investera i elektrifierade fordon likväl som att använda dem när de utför drifts- och underhållsarbeten i järnvägsanläggningen. Detta gagnar även Trafikverket i samband med egna arbeten ute i järnvägsanläggningen.

Jag vill med anledning av ovanstående ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har Trafikverket fått i uppdrag att bygga upp en laddinfrastruktur utmed järnvägsspåren, för att möjliggöra laddning av fordon och eventuella maskiner, och om så inte är fallet, kommer så att ske? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1692 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/ 00430 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1692 av Jimmy Ståhl (SD)
Laddinfrastruktur längs statens järnvägsanläggning

Jimmy Ståhl har frågat mig om Trafikverket har fått i uppdrag att bygga upp en laddinfrastruktur utmed järnvägsspåren, för att möjliggöra laddning av fordon och eventuella maskiner, och om så inte är fallet, om så kommer att ske.

Transportsektorn står för nära en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser i dag. Transportsystemets omställning är därför central om klimatmålen ska nås. Kraftfulla åtgärder behövs för att utsläppen från transporter ska minska i snabbare takt. Elektrifiering är en viktig åtgärd för transportsystemets omställning till fossilfrihet.

För att elektrifieringen ska lyckas krävs att såväl offentlig som privat sektor växlar upp samarbetet och gör sin del. Därför intensifierar regeringen arbetet med att elektrifiera transportsektorn för att nå klimatmålen och fasa ut fossila bränslen. Det innebär bland annat uppdrag om att planera för minskade utsläpp genom elvägar, en analys av laddinfrastruktur längs större vägar och inrättandet av en elektrifieringskommission. Regeringen arbetar med att utforma en elektrifieringsstrategi och i detta arbete ryms utvecklingen av arbetsmaskiner. Dessutom har regeringen uppdragit åt Statens energimyndighet att betala ut en premie för vissa miljölastbilar och elektriska arbetsmaskiner i en ny klimatpremie. Via Naturvårdsverket kan statligt stöd ges till publika laddningsstationer. Trafikverket erbjuder investeringsstöd för utbyggnad av publika snabbladdstationer för fordon längs större vägar i syfte att säkerställa en grundläggande tillgång till sådan laddinfrastruktur i hela landet. Vidare stödjer Verket för innovationssystem projekt som bidrar till minskade klimatutsläpp samt stärker svensk konkurrenskraft inom området arbetsmaskiner. Därtill finns det redan i dag batteridrivna arbetsmaskiner på marknaden. Under hösten lanserades världens största batteridrivna arbetsmaskin på järnväg på den svenska marknaden.

Regeringen har högt ställda klimatmål. Som en följd av dessa har Trafikverket ett långsiktigt mål om att infrastrukturen ska vara klimatneutral senast 2045. Trafikverket ställer bl.a. krav på att leverantörer i investerings- och underhållsprojekt ska minska infrastrukturens klimatpåverkan. Kraven gäller vid byggnation, på de material som används och på framtida underhåll. Ett delmål för 2030 är minst 50 procents reduktion av klimatpåverkan, med möjlighet till bonus vid upp till 100 procents reduktion av klimatpåverkan. Dessutom gäller att fossila drivmedel eller el ska användas i alla entreprenader som avslutas 2030 eller senare.

Stockholm den 17 februari 2021 –

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.