Till innehåll på sidan

Låg miljöpåverkan från avlopp på landsbygden

Skriftlig fråga 2020/21:3364 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-20
Överlämnad
2021-07-21
Besvarad
2021-08-04
Sista svarsdatum
2021-08-04
Svarsdatum
2021-08-04
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Många människor bor i dag på landsbygden och i ren glesbygd. Det är områden där människor kan ha långt till kommunal och statlig service och ofta med dåliga kommunika­tioner.

På grund av detta är ofta huspriserna relativt låga, och det kan vara svårt att sälja sitt hus. Därmed kan det vara svårt att få tillbaka de investeringar man gjort i huset och fastigheten. Det medför att varje investering fastighetsägaren behöver göra måste vägas noga mot nyttan. Att bygga om enskilda avlopp av miljöskäl kan inte anses rimligt i vissa landsbygds- och glesbygdsområden.

Det är viktigt att man väger in den totala miljönyttan eller totala miljöpå­verkan med att bygga enskilda avlopp på landsbygden. Ofta kan både transporter, grävning, grus och filtreringsmaterial och tillverkning av avloppssystem och byggnationen med mera påverka miljön mer än det man försöker spara i utsläpp från själva avloppet.

Det innebär att miljön totalt sett kan förlora på att man bygger en ny avloppsanläggning. Möjligheten till dispenser från dyra avloppslösningar på landsbygden bör öka. Miljönyttan med en ny avloppsanläggningen får ju inte vara lägre än den totala miljöbelastningen och miljöpåverkan som en nybyggnation kan innebära.

Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund är:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att underlätta för att ge fler dispenser från dyra avloppslösningar på landsbygden där miljönyttan inte väger upp den totala miljöpåverkan för byggnationen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3364 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 01416 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3364 av Sten Bergheden (M)
Låg miljöpåverkan från avlopp på landsbygden

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att underlätta och kunna ge fler dispenser från dyra avloppslösningar på landsbygden där miljönyttan inte väger upp den totala miljöpåverkan av byggnationen.

Det finns minst 180 000 enskilda avlopp som inte uppfyller lagkraven på skydd av hälsa och miljö som kom redan 1969.

Att den negativa påverkan på våra vatten från de enskilda avloppen är omfattande och att åtgärdsbehovet är stort framgår tydligt av den påverkansanalys som länsstyrelserna genomfört inom vattenförvaltningen. Över 2 300 vattenförekomster har enligt databasen VISS (Vatteninformationssystem Sverige) en betydande påverkan från enskilda avlopp. Betydande påverkan är sådan påverkan som kan leda till att vattenförekomsten riskerar att inte nå kvalitetskraven enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660). Utsläpp av orenat eller dåligt renat avloppsvatten kan dessutom utgöra en hälsofara om det förorenar dricks- eller badvatten.

Krav på att bristfälliga enskilda avlopp åtgärdas ställs framför allt genom kommunal tillsyn och prövning. Enligt 2 kap. 7 § miljöbalken gäller kraven på skyddsåtgärder bara i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Det innebär att de krav som ställs i förelägganden måste vara motiverade från miljö- eller hälsoskyddssynpunkt och att en skälighetsavvägning också ska göras. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet får inte krävas. Vad detta innebär i praktiken avgörs från fall till fall. Regeringen avser inte att se över lagstiftningen i detta avseende.

Stockholm den 4 augusti 2021

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.