Till innehåll på sidan

Lagstiftning för drönare vid brandbekämpning

Skriftlig fråga 2020/21:180 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-07
Överlämnad
2020-10-08
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utreder under hösten hur tekniken kring bland annat drönare kan effektivisera upptäckten av bränder i skog och mark. Att upptäcka skogsbränder i ett tidigt skede innebär bättre möjligheter att kunna samordna brandbekämpningen effektivt. Samtidigt pågår det andra privata initiativ för att också kunna använda stora drönare, inte bara för övervakning utan också för brandbekämpning. Det finns redan i dag drönare som kan ta en last på drygt 1 kubikmeter vatten med sig. Det finns flera fördelar med att kunna använda drönare. Den kanske mest uppenbara och viktigaste är att det inte riskerar människoliv i form av helikopter- och flygplanspiloter.

Att utveckla nya metoder genom ny teknik är viktigt. Minst lika viktigt är det att lagar och regler gör det möjligt när tekniken ska tas fram och sedan också när den är mogen att användas, att den tillåts användas.

Till årsskiftet kommer ett nytt regelverk för stora drönare som gäller inom EU. Detta är säkert välbehövligt men kommer att kräva mycket kunskap av dem som ska söka tillstånd hos Transportstyrelsen. Det blir en balansgång mellan säkerhet och risken att försvåra och i värsta fall förhindra att ny teknik utvecklas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att säkerställa balansen mellan säkerhet och möjligheten till teknikutveckling gällande stora drönare för bland annat brandövervakning och brandbekämpning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:180 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/

03652

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2021:180 av Jörgen Berglund (M)
Lagstiftning för drönare vid brandbekämpning

Jörgen Berglund har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att säkerställa balansen mellan säkerhet och möjligheten till teknikutveckling gällande stora drönare för bland annat brandövervakning och brandbekämpning.

Det är enligt regeringen viktigt att både främja teknikutveckling och säkerställa flygsäkerheten vid användning av obemannade luftfartyg s.k. drönare.

I regeringens flygstrategi från januari 2017 fastslås att den nya tekniken inom luftfarten med ökad automatisering, digitalisering och fjärrstyrning har många positiva användningsområden. Drönare har en stor potential att ersätta bemannad luftfart bl.a. vid kartering och inspektioner samt i miljöer som är svårtillgängliga eller farliga. Brandövervakning och brandbekämpning är bra exempel på detta. I flygstrategin fastslås vidare att det är viktigt med regelverk som stödjer den tekniska utvecklingen samtidigt som flygsäkerheten säkerställs. I fråga om drönare behöver särskilt personlig integritet, säkerhet och användningen i luftrummet beaktas.

Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen genomfört en fakta- och nulägesbeskrivning av användning av drönare samt en analys kring utvecklingsområden för att möjliggöra en fortsatt utveckling och användning av drönare. I rapporten som redovisades i juni 2019 lyfts potentialen för användning av drönare inom bl.a. kommunal räddningstjänst fram.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) stödjer på olika sätt kommunal räddningstjänst i arbetet med att införa och använda drönare för bl.a. brandövervakning och brandbekämpning. MSB har tillsammans med berörda aktörer under 2018 tagit fram vägledningen ”Obemannade luftfartyg i kommunal räddningstjänst” i syfte att ge kunskap om bl.a. regelverk, anskaffning och tillämpning av drönare vid räddningsinsatser. Vidare genomför MSB en studie för att förbättra metoder och teknik för att upptäcka och övervaka bränder i skog och mark. I studien ingår att beakta möjligheten att använda drönare. MSB följer även utvecklingen gällande användning av drönare för att släcka mark- och skogsbränder.

Regler för brandövervakning från luften, dvs. för spaning och bevakning, regleras idag i nationella föreskrifter. För privata operatörer som utför brandövervakning gäller fr.o.m. årsskiftet EU-gemensamma drönarregler, medan nationella föreskrifter fortsatt gäller för statsluftfart. EU:s drönarregler, som syftar till att uppnå en säker användning av drönare, omfattar mindre och mellanstora drönare. För större och tyngre drönare har EU ännu inte beslutat om vilka regler som ska gälla utan medlemsstaterna kan fortfarande lämna synpunkter på förslaget. Sverige deltar aktivt i utvecklingen av drönarregelverket inom EU. Regler för brandbekämpning från luften, dvs. bekämpa branden med något som luftfartyget medför ombord, är däremot undantaget från EU:s drönarregler och kommer även fortsatt regleras genom nationella föreskrifter och genom särskilda villkor. Transportstyrelsen förbereder nu föreskrifter för brandbekämpning med drönare, flygplan och helikoptrar. I föreskrifterna kommer det att medges möjlighet för brandbekämpning med drönare som uppfyller operativa krav och luftvärdighetskrav.

Det har således vidtagits flera åtgärder för att på olika sätt främja teknikutveckling och samtidigt säkerställa flygsäkerheten vid användning av drönare för exempelvis brandövervakning och brandbekämpning. Regeringen följer noga utvecklingen inom området.

Stockholm den 14 oktober 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.