Lagstiftning om provsmakning av öl vid bryggerierna

Skriftlig fråga 2016/17:1611 av Lars-Arne Staxäng (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Nyhetssajten Beernews har tidigare i veckan uppmärksammat frågan om alkoholtillstånd för provsmakningar på bryggerier i Västra Götaland. Enligt nyhetssajten har länsstyrelsen efter en granskning av relevant alkohollagstiftning kommit fram till att den juridiska rekommenderade gränsen för mängden öl vid en provsmakning är en matsked. Detta är ca 1,5 centiliter. Länsstyrelsen påpekar i artikeln att lagstiftningen är otydlig och berättar att landets länsstyrelser i en gemensam skrivelse påpekat att lagen behöver förtydligas.

I dag har bryggerierna olika tillstånd, och i Göteborg har exempelvis två bryggerier ett tillstånd för att servera 15 centiliter av respektive öl vid en provsmakning. Frågan om tillstånd ligger på kommunerna, och länsstyrelsen fungerar som en rådgivande instans. Enligt uppgifter till Beernews kommer denna tolkning inte att påverka aktiva tillstånd, men den kan påverka kommande ansökningar i Göteborg.

Göteborg och Västra Götaland är rikt på mindre bryggerier, och ölkulturen är blomstrande. Detta bidrar positivt till den lokala kulturen och till turismen i området. Det är därför mycket oroväckande att lagstiftningen inte är tydlig när det gäller provsmakning. Att enbart kunna erbjuda en matsked öl vid en provning framstår inte som seriöst. Mängden är ytterst liten, och det framstår som direkt omöjligt att med denna lilla mängd ha en seriös provning av en dryck. Lagstiftningen behöver förtydligas så att regelverket för provsmakning vid bryggerier blir tydligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Avser socialförsäkringsministern att ta några initiativ till en översyn av relevant lagstiftning i syfte att tydliggöra lagstiftningen om provsmakning vid bryggerier? 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-06-15 Överlämnad: 2017-06-16 Anmäld: 2017-06-19 Svarsdatum: 2017-06-28 Sista svarsdatum: 2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga